POLSKO:

Mezitím v Absurdistánu 5

4. 10. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Pondělí 3. října, den "černého protestu" , byl radostným dnem pro polské ženy. Stávkovaly proti navrhovaným radikálním změnám už tak nesmírně restriktivního zákona o potratech. Avšak pravicoví novináři to odhalili. Podle listu “Dziennik Narodowy” je stávka spiknutím lesbiček a jejím skutečným účelem je dovolit potraty dětí narozených ve zkumavce. Ne všichni tento názor sdílejí - jeden místní politik z Lublinu tvrdí, že demonstrantky jsou čistě jen kurvy, které chtějí šoustat bez následků. Avšak ženy se nestaraly o tento názorový konflikt v pravici a stávka se uskutečnila podle plánu, a to s plným souhlasem samotného ministra Waszczykowského. "Ať se pobaví," řekl Waszczykowski v rozhlasovém rozhovoru, "když si myslí, že v Polsku nejsou závažnější témata".

Ne všichni jeho straničtí kolegové s ním však souhlasí, že otázka ženských práv na potrat je jen trivialitou. Zbigniew Kuźmiuk, europoslanec ze strany Právo a spravedlnost poukázal na to, že si lidé, kteří protestují proti novému protipotratovému zákonu, vůbec neuvědomují následky. "Právě jsme se radovali, že naši paralympičtí atleti získali 39 medailí. A teď říkáme, že když hrozí, že bude dítě invalidní, máme mít právo ho zabít. Není to schizofrenie?" ptal se Kuźmiuk v televizním rozhovoru. Chápu Kuźmiukovy obavy ohledně výsledků paralympických soutěží v budoucnosti, ale mají-li se zajistit polské úspěchy na tomto poli, nebylo by jednodušší a rychlejší prostě amputovat končetinu nebo dvě nejlepším současným atletům, než riskovat život matky a jejího nenarozeného dítětě v naději, že se dítě narodí jako invalida a o dvacet let později bude sportovat?

Někteří lidé tvrdí, že zákon o potratech byl dán do popředí veřejnosti jako obvykle jako kouřová clona, na zakrýtí důležitějších problémů. Hlavním argumentem je, že zatímco jsou lidé soustředěni na "černý protest", politikové se budou snažit tajně prosadit dohody CETA a TTIP bez pozornosti veřejnosti. Ale pokud by to bylo pravda, byl by parlament schopen zabývat jinými věcmi? Nadstranická komise pro zákony o zvířatech navrhla zákon na čestná uznání pro koně za jejich roli v hospodářském rozvoji Polska i za jejich účast na vojenském vítězství polské armády.

Na to by se člověk mohl zeptat, ale ptát se vlády na cokoliv může být riskantní. Poté, co se jeden novinář dotazoval, proč se ministerstvo obrany rozhodlo už nenazývat oběti letecké katastrofy "padlými", ale hovoří o nich nyní už jen jako o těch, kdo "zemřeli", náměstek ministra obrany pohrozil, že na něho pošle speciální jednotky.

Obava, že k dispozici má speciální jednotky i katolická církev, je možná důvodem, proč se žádný polský politik neodváží církve zeptat, proč odmítá platit své účety za katolický Světový den mládeže v Krakově. Dohodou totiž bylo, že město poskytne své budovy, školy, atd. zadarmo pro ubytování poutníků a církev uhradí náklady za dobu této akce - za vodu, elektřinu, odvoz odpadků a tak dále. Nyní ale církev argumentuje, že v důsledku mimořádných práv, které jí vláda poskytla pro tuto akci, má právo očekávat, že všechny tyto náklady uhradí místní komunální úřžad z rezervního rozpočtu na školství. Avšak co se stane s penězi, které museli účastníci a dobrovolníci zaplatit za svou účast na Světovém dni mládeže? Podle odhadů je to více než 100 000 000 złotých. Otec Studnicki, mluvčí katolické kurie, vysvětlule: to nebyl poplatek, byl to od daní osvobozený "příspěvek na účast", takže tyto peníze nemohou být použity na uhrazení nákladů akce. Pánbůh asi opravdu musí milovat ty kněží, protože je požehnal od daní osvobozeným příjmem, který nemůže být použit na uhrazení jejich dluhů...

Mezitím, na frontě Misiewiczů (protože všem těm lidem bez kvalifikace, jmenovaným do strategických postů ve státních institucích a firmách se přezdívá Misiewiczové) vznikl problém. Bylo totiž odhaleno více než dvě stě takovýchto rychlokvašných kariér, většinou ve firmách, které mají vazbu na ministerstvo obrany. Po změně předpisů firem, které jsou členy armádního holdingu Polska Grupa Zbrojeniowa, v jejímž důsledku byl odstraněn požadavek vyššího vzdělání, začali být tito lidé bez kvalifikace jmenováni do funkcí po celých skupinách. Jak zjistil server Oko.press, k ulehčení tohoto procesu se mnoho nových "specialistů" rekrutuje z chlapeckého sboru, který provozuje Pěvecký spolek Lira. Není divu, že ministr obrany Antoni Macierewicz, který nemá rád, když někdo poukazuje na jeho náklonnost k mladým chlapcům, vyslal své podřízené na Oko.press. Naštěstí zatím ještě ne ozbrojené komando, ale "jen" výzvědné služby. Avšak je nutno se zmínit o tom, že novináři z Oko.press byli také zadrženi strážemi za to, že filmovali z ulice vojenské velitelství.

Avšak nedá se očekávat, že všichni ministerští poradci budou svými ministry hájeni tak energicky jako Misiewicz. Matthew Tyrmand z New Yorku selhal jako makléř na Wall Street, rozhodl se využít toho, že je synem populárního spisovatele a přijel do Polska tam dělat kariéru jako pravicový novinář. Vzhledem k tomu, že vychválil do nebes stranu Právo a spravedlnost začal být v pravicových médiích velmi populární. Tyrmand zuřivě útočí na Anne Applebaumovou za to, že "konstruuje drze nečestnou propagandu pro své politické, osobní a finanční cíle". Je poněkud legrační, že toto obvinění pochází od člověka, který sám pracuje pro síť Atlas, pravicovou organizaci, která se například snaží zdiskreditovat knihu Thomase Pikettyho "Kapitál v 21. století". Před časem dokonce nabízela granty pro psaní článků proti Pickettymu, takže kdo ví, jestli není v osobním zájmu právě Matthewa Tyrmanda šířít určité politické názory. V každém případě je Tyrmand velmi příhodný pro stranu Právo a spravedlnost, protože může v Polsku hrát roli vnějšího pozorovatele a v zahraničí vystupuje jako polský občan, který chválí stranu Právo a spravedlnost dobrou angličtinou. Jako výraz uznání za jeho práci a jeho vliv ho jmenoval polský ministr zahraničí svým poradcem, jenže Tyrmand se v té funkci udržel jen krátce - někdo si totiž povšiml jeho velmi vulgárních výroků proti polským politikům a novinářům na Twitteru.

Avšak zatímco kariéra některých lidí se rozpadá, jiní jsou stále úspěšnější. Mateusz Morawiecki, ministr hospodářství, jak se zdá vyrůstá stále více a více do osoby, jaká se líbí Jarosławu Kaczyńskému. Na otázku jednoho novináře odpověděla premiérka Beata Szydło, že jak ona, tak Morawiecki, jsou pro Jarosława Kaczyńského "pomazanými osobnostmi". Roman Giertych, bývalý náměstek premiéra v předchozí Kaczyńského vládě (té, v níž Kaczyński nevládl jen zdálky) okamžitě chtěl znát podrobnosti o té proceduře toho pomazání. Mimo jiné chtěl vědět, zda byl pomazán i Antoni Macierewicz a pokud ano, zda mast obsahovala halucinogení přísady. Rád by také věděl, zda v Misiewiczově  případě dokáže pomazání nahradit vzdělání. Neočekávám však, že dostane nějakou odpověď. Konec konců, podle bývalého poradce ministra zahraničí je to jen "kurva bez právnického titulu".

0
Vytisknout
9825

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016