FT: ČR a Slovensko se distancují od Visegrádu a to oslabuje jeho vliv v EU

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Česká republika a Slovensko se začínají distancovat od protofašistických vlád v Polsku a v Maďarsku. Dokud vystupovala skupina V4 v Evropské unii jako celek, měla v ní velký vliv. Ten nyní zřejmě bude slábnout, upozorňují Financial Times.

Země skupiny V4 dostaly z Bruselu obrovské dotace na modernizaci svých silnic, železnic a měst, na propojení svých energetických sítí a dosáhly rozmělnění opatření proti globálnímu oteplování, aby mohly dál těžit uhlí a používat uhelné elektrárny. Skupina V4 také zabránila Davidu Cameronovi získat právo zakázat migraci z EU do Británie.

Praha a Bratislava se však nyní distancují od Varšavy a Budapešti, které požadují změnu smluv EU a brání přijetí Chorvatska do skupiny V4, což by posílilo ultrapravici z Polska a z Maďarska. "Nechceme, aby bylo skupiny V4 zneužito pro nějakou šílenou kulturní revoluci," řekl jeden středoevropský diplomat. "Skupina V4 je nyní toxická značka," vyjádřil se jeden český činitel. "Jediné, co můžeme dělat, je vysílat zprávy na Západ a snažit se omezit vzniklé škody."

0
Vytisknout
6121

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2016