Autoritářský populismus v Evropě dosáhl hrozivých hodnot

7. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Z průzkumu organizace YouGov ve 12 evropských zemích vyplývá, že protiimigrantský, autoritářský a nacionalistický populismus se rozšířil z okraje politické scény do jejího centra.

Téměř polovina dospělých občanů ve 12 evropských zemích nyní zastává protimigrantské a nacionalistické názory. Organizace YouGov se dotazovala 12 000 lidí ve 12 evropských zemích a zjišťovala, do jaké míry občané nyní zastávají "autoritářské populistické" názory, tedy protimigrantské, proti lidským právům, proti institucím EU a proti evropské integrační politice.

Z průzkumu vyplynulo, že v Británii sdílí autoritářské populistické postoje 48 procent dospělých, navzdory tomu, že jen 20 procent občanů je tyto názory identifikuje jako pravicové. Ve Francii zastává autoritářské populistické názory 63 procent občanů, v Itálii je to 47 procent. V Německu zastává autoritářské populistické názory jen 18 procent občanů. Zdá se to být nízké, avšak vzhledem k historii Německa to analytikové považují za překvapivě vysoké.

Nejvyšší míra autoritářského populismu vládne v Rumunsku (82 procent dospělých) a v Polsku (78 procent dospělých). Naproti tomu v Litvě nebyla zjištěna vůbec žádná podpora pro autoritářský populismus.

Tyto výsledky však automaticky neznamenají zvýšení podpory pro antiestablishmentové, populistické strany. Při všeobecných volbách se totiž voliči rozhodují z mnoha různých důvodů. Například obavy z ekonomického propadu mohou být u voličů silnější než obavy z multikulturalismu. Mnoho občanů, kteří zastávají autoritářsky populistické postoje, vůbec nechodí k volbám.

Z dat organizace YouGov vyplývá, že v Německu zastává většina lidí centristické, internationalistické, liberální a proevropské názory. Autoritářský populismus je tam stále omezen jen na extremnější kruhy.

Avšak určitá témata, o nichž se od konce druhé světové války nedebatovalo, jako otázky německého nacionalismu a totožnosti a etnické příslušnosti lidí, se nyní do veřejné diskuse vracejí.

Hans Blomeier z Nadace Konrada Adenauera varoval, že "to, co je nebezpečné, nejsou nutně vždycky samotná slova, ale jejich historie a co se za nimi skrývá. Národ, který byl otevřený, se najednou znovu uzavírá do sebe - a šíří to strana AfD," dodal.

V Dánsku také došlo k posunu v tónu politické debaty. Podle průzkumu organizace YouGov přijala čtvrtina Dánů, kteří se považují sami za centristy, autoritářské populistické postoje. "Došlo tu k posunu k autoritářštějším postojů a k diskriminaci založené na etnicitě. Není to otázka levice proti pravici. Je to jako studená válka, se soupeřícími vizemi Evropy," řekla Karen Melchiorová z liberální Radikální strany v Dánsku.

Ve Francii kromě Marine Le Penové šíří autoritářský populismus Nicholas Sarkozy. Popírá globální oteplování, chce zrušit sankce proti Rusku a dokonce chce odebrat občanství některým Francouzům narozeným ve Francii.

Nejsilnější je autoritářský populismus v Polsku a v Maďarsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8363

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2016