Poučení pro Miloše Zemana

9. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Tento projev skotské premiérky Nicoly Sturgeonové vyvolal kampaň #WeAreScotland. Kdyby takto mluvil Miloš Zeman, občané by na něj mohli být hrdi:

"Když první skotský premiér, zemřelý Donald Dewar, oslovil tento parlament při jeho otevření před sedmnácti lety, přednesl tehdy jeden z nejlepších projevů naší doby. Řekl, že skotský parlament je něčím víc, než je naše politika a naše zákony. Je to o tom, kdo jsme a jak se chováme.

Dovolte mi tedy, abych se zamyslela nad tím, kdo to jsme v dnešním Skotsku. Je nás více než pět milionů mužů a žen, dospělých, mladých lidí a dětí. Každý z nich má vlastní životní příběh, rodinnou historii a vlastní naděje a sny. Jsme vnuci a pravnuci tisíců, které přišly z Irska, aby pracovaly v našich docích a v našich továrnách. Jsme 80 000 lidí z Polska, 8000 Litevců, 7000 každých z Francie, ze Španělska, z Itálie, z Německa a z Lotyšska. Kteří patří k mnoha lidem ze zemí mimo naše břehy, jimiž jsme poctěni, že tu žijí mezi námi. Jsme více než půl milionu lidí, kteří se narodili v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku, kteří se rozhodli žít tady ve Skotsku. Jsme tisíce evropských studentů, kteří studují na našich univerzitách. Jsme lékaři a zdravotní sestry z celého našeho kontinentu i odjinud, kteří se o nás denně starají v našem zdravotnictví. Ať tady už žijeme po dlouhé generace, anebo jsme noví Skoti z Evropy, z Indie, z Pákistánu či z Afriky, ze zemí po celém světě, jsme všechno toto a víc. Jsme o tolik silnější v důsledku diverzity, která nás utváří. Jsme jedno Skotsko a jsme prostě domovem pro všechny, kteří si tuto zemi zvolili za svůj domov. To je to, čím jsme.

A jak se chováme? Chováme se důstojně. Zacházíme s druhými s respektem, oslavujeme své rozdílnosti. Nejsme dokonalí, to zdaleka ne, a děláme chyby. Ale každý den, zejména při nebezpečí nebo ve smutku, bychom měli nabídnout pomocnou ruku svému sousedovi."

0
Vytisknout
8987

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2016