Clintonová má mírnou převahu v průzkumech veřejného mínění a hlasuje pro ni drtivá většina Hispánců

7. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Trump by však mohl zvítězit prostřednictvím hlasů chudých bělošských Američanů

V pondělí skončila americká prezidentská kampaň tam, kde začala - v ekonomicky kolabujících státech USA s rozloženým tradičním průmyslem.

V posledních hodinách signalizovaly průzkumy veřejného mínění malý, ale trvalý náskok pro Clintonovou. V těch státech, kde už hlasování začalo, hlasuje drtivá většina Hispánců pro Clintonovou, protože jsou zděšeni Trumpovou protiimigrační rétorikou.

Trump doufá, že se mu podaří zaktivizovat rozhněvané příslušníky americké dělnické třídy v tradičně Demokratických, tedy levicových, původně průmyslových regionech, avšak k vítězství by potřeboval získat také státy Florida a Severní Karolína.

"Znovu vytvoříme pracovní příležitosti a bohatství, které vám bylo ukradeno," lhal Trump voličům v Severní Karolíně. "Znovu tu budou pracovat horníci a dělníci v továrnách."

Prezident Obama varoval, aby lidé Trumpovým manipulacím nepropadli: "Nemyslím, že Trump zná nějaké pracující kromě těch, kteří pracují na jeho golfovém hřišti a uklízejí v jeho hotelu."

Trump se chvástá, že jeho volební vítězství "bude jako brexit, ale znásobený padesátkrát!" V Minnesotě, kde žije největší komunita somálských Američanů, na ně Trump otevřeně zaútočil: "Sem přišlo velké množství somálských uprchlíků bez vašeho souhlasu. Katastrofa," říkal Trump. Trump systematicky útočí na syrské uprchlíky a přislíbil, že za jeho vlády žádní do USA nebudou vpuštěni. V Minnesotě k nim přidal i Somálce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5126

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2016