UNICEF: "Všechny děti" v Aleppu jsou traumatizovány

12. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Všechny děti v syrském Aleppu postiženém občanskou válkou trpí traumatem, poté co zažily jedno z nejhorších násilí v celé válce, oznámil dětský fond OSN (UNICEF).


Všechny děti v Aleppu trpí. Všechny jsou traumatizovány," prohlásil šéf kanceláře UNICEF v Aleppu Radoslaw Rzehak.

"Nikdy v mém životě jsem neviděl takovou dramatickou situaci jako to co se děje dětem v Aleppu," tvrdí Rzehak, který pro UNICEF pracuje 15 let.

Desítky tisíc dětí byly svědky jedné z nejkrvavějších fází takřka šestiletého konfliktu.

Rzehak odhaduje, že až půl milionu dětí v oblasti Aleppa potřebuje nějakou formu psychologické a sociální podpory, včetně statisíce dětí, které potřebují specializovanější pomoc.

Východní část města byla základnou povstalců od poloviny roku 2012, ale prorežimní síly v posledních týdnech obsadily více než 85 % tohoto území.

Je odhadováno, že z východního Aleppa uteklo na 120 000 lidí, z nichž mnozí směřují do centra pro vysídlené na režimem kontrolovaném území západního Aleppa.

Rzehak tvrdí, že předběžné psychosociální hodnocení v těchto centrech ukázalo, že děti z východního Aleppa "Ztrácejí základní obranné instinkty".

"Některé z dětí, kterým je pět, šest let, se narodily v době, kdy už probíhala válka. Vše co znají je válka a bombardování," vysvětluje Rzehak.

"Pro ně je normální, že jsou bombardovány, že musejí utíkat, je normální, že mají hlad, že se musejí skrývat v bunkrech. Toto trauma bude trvat velmi, velmi dlouho."

Podle něj to pro děti představuje riziko, protože se nenaučily během bombardování vyhledat úkryt nebo se krýt. "Pro ně to není nebezpečí. Je to každodenní život."

Děti v západním Aleppu byly vážně zasaženy, když viděly spolužáky nebo učitele zabité při raketových útocích na školy. "Místo, které bývalo pro děti nejbezpečnější, se stalo místem, kde umírají," říká Rzehak.

Válka podkopala i schopnost rodičů pečovat o děti, když zápasili s vlastním traumatem.

"Je velmi těžké je vinit. Také prošli noční můrou," dodal Rzehak.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6196

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016