Trumpův tým pro ministerstvo energetiky sbírá jména lidí zapojených do klimatických jednání. Panují obavy z čistek

12. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Trumpův tým vydal seznam 74 otázek pro ministerstvo energetiky, v nichž žádá úředníky, aby identifikovali, kteří zaměstnanci a kontraktoři pracovali na mezinárodní klimatické smlouvě i domácím úsilí omezit uhlíkové emise.


Dotazník žádá seznam těch lidí, kteří se účastnili mezinárodních klimatických jednání v posledních pěti letech a "které programy ministerstva jsou klíčové pro dosažení cílů klimatického akčního plánu prezidenta Obamy."

Trump a jeho tým plánují zrušit specifické aspekty Obamovy klimatické politiky a Trump zpochybnil existenci změny klimatu. Dotazník, který jeden z představitelů ministerstva označil za neobvykle "dotěrný" a zabývají se jím právníci, vyvolal obavy, že Trumpův tým se snaží zjistit, jak zasáhnout lidi, kteří za Obamy pomáhali zavádět klimatickou politiku.

Tisíce vědců podepsaly petice vyzývající zvoleného prezidenta a jeho tým, aby respektovali vědeckou integritu a vyvarovali se vybírání jednotlivých vědců, jejichž práce může být v konfliktu s politickými cíli nové administrativy. Tento potenciální střet může vyvolat vážný rozkol ve federální vládě, kdy budou mnozí kariérní úředníci bojovat z nově politicky jmenovanými zaměstnanci.

Ačkoliv existovala řada příkladů politického jmenování a kariérních vědců bojujících s různými administrativami, nový je požadavek na jména tolika jednotlivých vědců a fakt, že přišel během období předávání moci, dokonce ještě předtím, než Trump nastoupil do úřadu. To může být signálem, že po inauguraci přijde ještě silnější politizace odborné agendy.

Poslanec Sněmovny reprezentantů Bill Foster, který je fyzik, varuje, že dotazník "hrozí zrušit dekády pokroku, kterého jsme dosáhli v oblasti změn klimatu," a senátor Edward J. Markey hovoří o "moderním honu na čarodějnice".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4487

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016