Čína je "vážně znepokojena", že Trump chce změnit postoj USA vůči Tchajwanu

12. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Donald Trump se vyjádřil v televizi, že není důvodu, proč by USA měly dodržovat "politiku jediné Číny", pokud s Pekingem nedojde k dohodě ohledně obchodu. Reakce čínských úřadů je relativně uměřená, ale čínská státní média píší o tom, že by Čína měla vyzbrojit nepřátele USA a provést vojenskou invazi na Tchajwan

Čínská vláda varovala Donalda Trumpa, že je "vážně znepokojena", poté co Trump naznačil, že možná zruší čtyřicet let platnou dohodu s Pekingem, pokud nebudou pekingští představitelé ochotni uzavřít s jeho vládou novou dohodu.

V nedělním rozhovoru s televizí Fox News řekl Trump, že nevidí důvodu, proč by USA měly dodržovat "politiku jediné Číny", v jejímž rámci Washington neuznává Tchajwan jako samostatný stát, pokud Peking nebude ochoten uzavřít s Trumpem nějakou dohodu.

V Číně to vyvolalo hněvivou reakci. Geng Shuang, mluvčí čínského ministerstva zahraničí, sdělil reportérům, že bilaterální styky a "zdravý a trvalý rozvoj čínsko-amerických vztahů" by byly "vyloučeny", pokud by Trump zrušil "politiku jediné Číny".

"Naléháme na novou americkou vládu a její vedoucí představitele, aby plně uznali citlivost tchajwanské otázky a aby řádně jednali o těchto záležitostech uvážlivým způsobem, aby nenarušili či nepoškodili celkové zájmy bilaterálního vztahbu," řekl Geng a charakterizoval politiku "jediné Číny" jako "politický základ" vztahů mezi oběma zeměmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5717

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2016