Čtenáři deníku Guardian za posledních 14 dní věnovali 32 milionů Kč na pomoc dětským uprchlíkům

24. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Jakkoliv poutá naši pozornost nestabilita a nebezpečí vyplývající z globálních událostí, neměli bychom zapomínat na utrpení zoufalých lidí, utíkajících ze svých domovů před válkou a pronásledováním, píše šéfredaktorka deníku Guardian Katharine Viner a dodává:

Jsem hrdá a jsem potěšena, že tisíce čtenářů deníku Guardian a týdeníku Observer reagovalo se svou charakteristickou velkomyslností. Během několika předvánočních dní se vybralo více než 32 milionů Kč (více než 1 milion liber) - což je neuvěřitelný úspěch, který vysílá mocný, pozitivní signál soucitu a sociální spravedlnosti.

Víme z vašich vyjádření podpory, pokračuje šéfredaktorka, že osud uprchlíků je něčím, co vás hluboce zasáhlo. Pro mnoho z vás je poskytnutí útočiště a pomoci těm, kteří ji zoufale potřebují, otázkou každodenní lidskosti.

Vybrané peníze jsou také způsobem, jimž čtenáři vyjadřují frustraci nad zbabělostí politiků ohledně uprchlické krize, a nad agresí, nepřátelstvím a nezájmem o osud uprchlíků, které projevují určité sdělovací prostředky.

Pro jiné čtenáře bylo poskytnutí daru malým osobním gestem, jak se ubránit před naprostou hrůzou současných událostí. Jak nám sdělil jeden čtenář. "Poslouchal jsem zprávy, přicházející z Aleppa, a cítil jsem, že musím dostat věci zpět do správné perspektivy. Sbírka na pomoc uprchlíkům byla nejlepším způsobem, jak znovu získat určitý smysl toho, co je důležité."

I jako loni nám mnoho dárců sdělilo, že poskytli finanční pomoc, protože jejich rodiče nebo prarodiče byli uprchlíky.

Přispět můžete ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4902

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2016