"Alternativní pravice" chce "povstat", pokud Trump opustí program bílé nadvlády

28. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Donald Trump způsobí svým ultrapravicovým příznivcům zklamání a deziluzi, pokud opustí program bílé nadvlády, tvrdí někteří intelektuální lídři hnutí "alternativní pravice".


Donald Trump způsobí svým ultrapravicovým příznivcům zklamání a deziluzi, pokud opustí program bílé nadvlády, tvrdí někteří intelektuální lídři hnutí "alternativní pravice". Aktivisté, kteří nedávno hajlovali a volali "Heil Trump" na shromáždění ve Washingtonu povstanou, pokud nový americký prezident zklame jejich očekávání, sdělili jejich představitelé listu Guardian.

"Jejich srdce jsou větší než jejich mozky," tvrdí Mark Weber, který vede Institute for Historical Review, organizaci věnovanou usvědčování "židovsko-sionistické" moci. "Tvrdit, že chtějí být intelektuální hlavou Trumpova prezidentství, je blud."

Jared Taylor, příznivce bílé nadvlády, který řídí "rasově realistický" časopis American Renaissance, tvrdí, že budoucí prezident už ustoupil v několika věcech, které mu přinesly podporu ultrapravice. "Nejprve slíbil poslat zpátky každého ilegálního imigranta. Teď od toho ustupuje."

David Cole, "revizionista holocaustu" a komentátor časopisu Taki, předpovídá vnitřní rozepře mezi ultrapravičáky spíše než skutečný politický vliv.

"V ledu Trump začne vládnout a bude muset dělat kompromisy. I malé spustí uvnitř "alternativní pravice" nespokojenost. "Trump nás zradil." "Ne, vy nás zrazujete, když říkáte, že nás Trump zradil." A tak dále. Dojem vlivu alternativní pravice bude dál a dál klesat, zatímco začne bojovat mezi sebou."

V emailovém rozhovoru s Peterem Brimelowem, zakladatelem webzinu Vdare.com, který tvrdí, že existuje mexické spiknutí předělat Spojené státy, tvrdí, že Trumpovo selhání při plnění ultrapravicových slibů může vyvolat odpor. "Myslím, že pravice pravice je absolutně připravena revoltovat. To je to co dělají."

Weber, Taylor a Brimelow, kteří jsou všichni organizací Southern Poverty Law Center označováni za "extrémisty", ale tvrdí, že Trumpovo vítězství ultrapravici posílilo a jejich hnutí může růst bez ohledu na to, zda mu Trump v Bílém domě pomůže.

Mladíci, kteří v listopadu řvali "Heil Trump" budou za své přesvědčení bojovat bez ohledu na okolnosti, tvrdí Brimelow. "Vědí, že jsou zcela mimo establishmentový konsensus. A jsou zvyklí na guerillovou válku."

Trumpův vztah s ultrapravicí - extrémisty oponujícími ilegální imigraci, volnému obchodu, policejní reformě, politické korektnosti, rasově smíšeným svazkům a mainstreamovému studiu holocaustu - bude částečně definovat jeho administrativu.

Majitel kasín elektrizoval tuto skupinu, když v kampani označil mexické představitele za znásilňovače a zločince. Slíbil deportovat 11 milionů přistěhovalců bez dokumentů, zakázat vstup muslimů do USA a postavit zeď na jižní hranici. Váhavě se distancoval od podpory Davida Dukea, bývalého lídra Ku Klux Klanu.

Trump jmenoval Stevea Bannona, který udělal své Breitbart News platformou ultrapravice, šéfem kampaně a odměnil ho vysokým postem v Bílém domě.

Pár týdnů po volbách National Policy Institute, který prosazuje "etnostát" Američanů evropského původu, pořádal výroční konferenci v budově Ronald Reagan Building několik bloků od Bílého domu.

Jeho lídr Richard Spencer ukončil událost volání "Heil Trump! Heil náš lid!" a "Heil vítězství!". Někteří v publiku reagovali nacistickým pozdravem. Zatímco někteří komentátoři v tom vidí nástup fašismu, někteří ultrapravicoví intelektuálové hovoří o autosabotáži a sebeklamu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6325

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2016