Maďarsko předložilo Evropské unii plán všechny žadatele o azyl věznit

7. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarsko chce zadržovat všechny žadatele o azyl po celou dobu, než bude jejich žádost vyřízena, řekl hlavní mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. Kovács tvrdil, že zvolení Donalda Trumpa v USA přispělo ke "změně atmosféry v Evropě", což ospravedlnilo tvrdý postoj maďarského premiéra Orbána vůči migraci. Dodal, že nedávný summit EU na Maltě byl "bodem obratu" v postoji Evropské unie vůči migraci ve Středozemním moři.

Kovács uvedl, že všichni žadatelé o azyl budou v Maďarsku zadržováni v "přístřešcích", i když budou mít právo kdykoliv se vrátit do své země. Řekl: "Žádní migranti nebudou mít právo se volně v zemi pohybovat, dokud nebude učiněno primární právní rozhodnutí, zda mají právo na politický azyl či status uprchlíka."

Mluvčí maďarské vlády předpověděl, že zpracovávání žádostí o azyl bude trvat dlouhé měsíce a každou žádost bude nutno posuzovat individuálně. Tvrdil, že "přístřešky" nebudou vazební střediska.

Podmínky v existujících uprchlických táborech v Maďarsku ostře kritizují lidskoprávní organizace jako Amnesty International, avšak Kovács zdůraznil, že média do "přístřešků" pro žadatele o azyl nebudou mít přístup.

Očekává se, že Viktor Orbán se jako první politik z Evropské unie setká s Donaldem Trumpem, až se ten v květnu v Evropě bude účastnit summitu NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5645

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017