Proč Babišovy skandály ANO spíše posilují

28. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Už před sněmovními volbami 2013 bylo jasné, že Andrej Babiš a vlastně jakýkoli miliardář v ČR, jehož zbohatnutí se odehrávalo v 90. a nultých letech, je produktem systému, jaký tu byl nastaven především ODS a pak i ČSSD. Protikorupční rétorika, s níž Babiš překvapivě uspěl ve zmíněných sněmovních volbách (ještě v létě 2013 se čekalo drtivé vítězství levice), neznamenala triumf čistého proti špinavým, ale jakési vypuštění produktu tradičních politiků proti nim samým.

Je to jako když někdo z důvodu vlastního nekalého zisku nechává růst bažinu a v ní různé nestvůry, čímž obtěžuje a ničí své okolí, a to okolí pak dostane příležitost pustit na něj nějakou z těch nestvůr. A čím více ten člověk křičí, jaká je ta nestvůra nestvůrná, tím větší radost z toho má to okolí.

Jinak nelze Babišův úspěch číst. Jinak nelze pochopit to, proč mu preference – na rozdíl od pravicové opozice nebo vládní ČSSD – vzrostly a dělají z něho favorita sněmovních voleb 2017. Každá Babišova kauza se obrátí proti tradičním stranám. Ukazuje totiž na fungování systému, jak tu byl právě těmito stranami nastaven. Jediná možnost, jak porazit Babiše, je postavit proti němu pozitivní alternativu, které by lidé mohli uvěřit. To ovšem tradiční strany neumějí, a proto padají.

Co by se mohlo stát po případném odchodu ANO z vlády? Výrazně se tím posílí koalice mezi prezidentem a Babišem, což pro mnoho voličů sociální demokracie bude znamenat, že mají volit ANO. Politická scéna se rozštěpí na tradiční strany vs. ANO a Zeman. Tradiční strany přitom nejsou v pozici růstu a síly, jejich útoky na Babiše jsou zjevným projevem zoufalství.

V okamžiku, kdy zůstane torzo současné vlády v podobě KDU-ČSL a ČSSD, bude moci prezident jako podmínku, a v očích veřejnosti jistě legitimní, jmenování nových ministrů vyžadovat hlasování o důvěře. Pokud by pak vznikla vláda na půdorysu ČSSD a pravice, je to další závažná diskreditace tradičních stran. Prezident také může – a opět logicky vzhledem k výrazně změněné situaci – uspíšit volby.

Představa, že by se do voleb podařilo Babiše nějak usvědčit, jsou naivní. Dodnes nemáme odsouzeného ani Davida Ratha, chyceného přímo při činu. A zase: kdo za to může? Kdo může za to, že se tu celá devadesátá a nultá léta místo vyšetřování zametalo? Babiš jistě nikoli. Zřejmě by při fungování právního státu nemohl ani tak obrovsky zbohatnout. Ale kdo to v roce 2017 vyšetří? ČSSD a další tradiční strany?

Sněmovna může tisíckrát odhlasovat, že je Babiš podvodník, ale to je pouze zoufalé politické gesto: v jakém systému to žijeme, že Sněmovna nahrazuje justici? Nebyl to Babiš, kdo chtěl reorganizaci policie nebo kdo přišel se snahou omezit státní zástupce zpátky na státní zametače. Komu tedy skutečně hrozí fungující právní stát?

Pokud se finále předvolebního střetu odehraje jako bitva mezi ANO a tradičními stranami, začnou ČSSD a TOP09 a ODS splývat. Dokonce jsem včera měl silný pocit, že Bohuslav Sobotka se svou současnou rétorikou ve skutečnosti snaží utkat s TOP09 o jejích cca 5-8% voličské podpory, stejně jako první místopředseda ČSSD Chovanec bojuje o voliče krajní pravice. A nakonec se všichni budou divit, když Babiš po podzimních sněmovních volbách sestaví většinovou jednobarevnou vládu. Přitom po celé právě končící volební období se jasně ukazovalo, že čím více se na Babiše útočí, tím více roste. Jeho problémy jsou totiž problémy systému, který tu zavedly tradiční strany.

0
Vytisknout
13886

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017