Nekonečná brazilská telenovela

Prezident je nahý, ale je mu to jedno

12. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Občané ho nezvolili a z častých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ho odmítá zdrcujících 80 - 90 procent Brazilců. Lidé skoro vůbec nevěděli, kdo zastával funkci viceprezidenta, než Temer provedl právní parlamentní puč a donutil prezidentku Dilmu Rousseffovou k rezignaci na základě obvinění, která žádný průměrný Brazilec nedokáže vysvětlit. A ted vyhlásil prezident Michel Temer válku proti soudci od Nejvyššího soudu, který ho stíhá, proti médiím i proti obyvatelstvu.



Temer právě vyhrál v důležité bitvě, která zachránila jeho mandát. Volební Nejvyšší soud, který zkoumal podezřelé financování politických kampaní jak Dilmy, tak Temera, ho osvobodil prostřednictvím fraškovitého monstrprocesu, kdy tímto prezidentem osobně jmenovaní soudci sdělili národu, živě v televizi, že i když existuje dost důkazů, že došlo k trestné činnosti, prezidenta nebudou soudit, aby se zabránilo instituční krizi, rok poté, co byla Dilma vyhnána z úřadu.

Brazilští soudci, prokurátoři a asociace právníků oficiálně protestovali a ve všech novinách vyšly redakční komentáře odsuzující rozhodnutí loutkových soudců. Považuje se za skandální, že potvrdili, že existují důkazy, ale rozhodli se je oficiálně ignorovat, protože inkriminující nahrávky, na nichž je prezidentův hlas v rozhovoru, v němž se mluví o koupi rozhodnutí soudců ve prospěch zkorumpovaných podnikatelů a o platbách milionů dolarů bývalému předsedovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi, který je ve vězení a očekává se, že bude odsouzen na třicet let do vězení, byly objeveny teprve po začátku tohoto procesu.

Je to, jako kdyby v případu vraždy byl odmítnut materiál, který po zahájení procesu prostřednictvím testu DNA dokázal, kdo je vrah.

A co je ještě horší, nyní, když si Temer uvědomil, že nemá podporu ani obyvatelstva, ani médií, a že pokud dovolí, aby pokračovalo vyšetřování korupce federální policií, v jejichž důsledku už bylo uvězněno více než sto důležitých politiků a podnikatelů, on i většina politické elity v zemi skončí ve vězení. Proto používá všech karet, aby zůstal u moci.

Nemá co ztratit, a tak se snaží zachránit si kůži.

Temer začal realizovat plán, který prozradil jeho asistent. V rámci tohoto plánu Temer:

1. požádal brazilskou tajnou službu (Abin), aby tajně sledovala Edsona Fachina, soudce od Nejvyššího soudu ve snaze najít na něho něco, co by ho zdiskreditovalo,

2. nařídil řadu útoků prostřednictvím digitálních fake news na generálního prokurátora Rodriga Janota, který požadoval jeho stíhání,

3. rozhodl se nahradit šéfa federální policie Leandra Daiela někým , kdo bude vytvářet administrativní a rozpočtové překážky bránící vyšetřování politiků,

4. Chce, aby bylo zrušení financování současných akcí federální policie zahrnuto pod heslo Lava Jato (myčka aut), které odhalilo největší korupční skandál v historii, kdy vytunelované částky přesáhly tři miliardy dolarů,

5. rozhodl se jmenovat v září nového generálního prokurátora,

6. plánuje rozdávat posty ve vládě tak, aby si tam udržel spojence a

7. zahájil soustředěnou kampaň diskreditace médií.

Hlavní politický časopis Veja tyto plány odhalil a otiskl je, což vyvolalo protesty od předsedy Nejvyššího soudu Carmen Lúcieho, který požádal, aby obvinění začal vyšetřovat nezávislý soudce. Pohrozil, že pokud by se prokázalo, že prezident zneužil tajných služeb ke sledování soudce od Nejvyššího soudu, bude odvolán okamžitě.

Avšak Temer je přesvědčen, že přežije. Je přesvědčen, že byrokracie a zdlouhavost soudního jednání mu dají čas až do prosince 2018, kdy končí jeho mandát. Také počítá s podporou elit pro své dvě charakteristické změny zákona. Temer chce změnit ústavu a zavést volnější zákoník práce. Současný brazilský zákoník práce je totiž založen na francouzském modelu, který poskytuje zaměstnancům velké množství ochrany a omezuje délku pracovní doby, poskytuje zaměstnancům sociální benefity a umožňuje vysoké zdanění, třináctý plat na Vánoce a dlouhou mateřskou dovolenou. Temer chce většinu sociálních práv zaměstnanců zrušit, čímž chce údajně "uvolnit trh" a zachránit soukromé firmy.

Druhým sloupem Temerovy vlády a důvodem, proč má tak malou politickou podporu, jsou jím navrhované hluboké změny sociálního zabezpečení a starobních důchodů. Věk odchodu do důchodu se má zvýšit a sociální zabezpečení se má snížit. Temer stále ještě potřebuje nejméně dvě období v senátu i v parlamentu, má-li tyto změny prosadit, protože změny ústavy vyžadují při prvním hlasování dvoutřetinovou většinu a při druhém hlasování prostou  většinu v obou komorách parlamentu.

Brazílie je v osudové situaci - naši politici jsou nazí. Zákonná změna, kterou provedla Dilma Rousseffová, umožnila regionálním soudcům a federální policii jednat tak nezávisle a dosáhnout tak hluboko do center moci, že odhalili, jak prohnilý je politický establishment v této zemi. Všichni jsme to podezřívali, ale jak jsme začali slyšet jejich hlasy, viděli jsme je, jak pobíhají s kufříky plnými peněz, když jsme viděli videozáznamy, na nichž hovoří otevřeně jak gangsteři z filmu o Al Caponovi, to znamenalo, že celý národ vůči politikům propadl cynismu.

Nebezpečím je, jako v tolika částech světa, že přijdou k moci populisté, kteří slibují jednoduchá řešení. Příští rok bude kandidovat na prezidenta armádní kapitál Jair Bolsonaro. Je to otevřený rasista, mizogyn a používá rétoriku podobnou rétorice filipínského prezidenta Duterteho. Jiným populistou je primátor města São Paulo, João Dória Jr., který uváděl v Brazílii televizní pořad Donalda Trumpa The Apprentice a pochází z velmi bohaté rodiny. I on bude kandidovat na prezidenta. Nedávno poslal armádu a policii, aby vyhnala lidi z oblasti ve městě, kde žily tisíce bezdomovců a narkomanů. I když bylo nutno něco podniknout o středověké aglomeraci lidí v zahnívajícím stavu, je známo, že jim může pomoci jen léčba, nikoliv kulky. Pak se snažil prosadit zákon umožňující násilné věznění narkomanů, který blokovaly vyšší soudy. Avšak veřejnosti se jeho akce líbí, protože má plné zuby zločinnosti a špíny v této oblasti.


Temer zůstane u moci tak dlouho, pokud mu to budou umožňovat právní kličky. Lula už nemá morální autoritu a nemůže být symbolem levice- Lula zastínil na levici všechny své konkurenty, a tak vznikla situace, kdy žádní levicoví předáci nejsou dost známí na to, aby získali dostatečné množství podpory. A na pravici jsou populističtí fašisté, kteří mají opravdovou šanci dostat se k moci.

Jedinou nadějí pro levici je Marina Silva, ekoložka, která už dvakrát kandidovala a měla velkou podporu. První černošský soudce Joaquin Barbosa s ní vyjednává, že by kandidoval s ní, což by mohlo zemi zachránit před populistickými fašisty.

Federální policie požádala prezidenta Temera, aby zodpověděl 82 otázek týkajících se inkriminujících nahrávek, na nichž hovoří s Joesleym Batistou, majitelem největšího masného kombinátu na této planetě,  J&S. Temer to prostě odmítl udělat, protiví se zákonu, aniž by to pro něho mělo jakékoliv důsledky, protože právní procedury jsou pomalé, zejména pokud jde o prezidenta, který má imunitu pro většinu činů, které spáchal u moci.

Náš prezident je nahý a nevypadá dobře. Ale je mu to jedno. Lepší je žít v hanbě než být ve vězení, to je jeho strategie.


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.



0
Vytisknout
9551

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017