Další maniak byl jmenován členem pochybné vlády Theresy Mayové

12. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Theresa Mayová v neděli jmenovala Michaela Govea ministrem životního prostředí. Tento člověk, maniakální stoupenec brexitu, zastává názor, že po odchodu Británie z Evropské unie by Británie měla zrušit evropské předpisy o regulaci klinických testů pro nové léky a zákaz výstavby nových budov nedaleko chráněného přírodního území. Gove se vyjádřil, že by Británie měla zrušit "absurdní" předpisy EU, jako je Směrnice o habitatech Evropské komise a Směrnice o klinických testech, aby se "napomohlo podnikání".





Michael Gove byl v minulosti konzervativním ministrem školství a zasloužil se o obrovský konflikt mezi učiteli a ministerstvem školství. Jedním z jeho rozhodnutí bylo distribuovat do škol bible. Snažil se také ze školních osnov odstranit vyučování o globálním oteplování. Vytvořil umělý skandál ohledně údajné infiltrace škol v Birminghamu fundamentalistickými islamisty. Posléze byl ministrem spravedlnosti a zasloužil se o rozklad vězeňství. 

Gove byl s Borisem Johnsonem před loňským referendem o odchodu Británie z EU jedním z hlavních aktivistů za brexit, spolu s Borisem Johnsonem. Když se po rezignaci konzervativního premiéra Davida Camerona Johnson pokusil převzít premiérský úřad, Gove ho podrazil, odmítl mu na poslední chvíli podporu, kterou předtím deklaroval, a vyjádřil touhu stát se premiérem sám.

Theresa Mayová ho tehdy pak z vlády vyhodila a až do nynějška byl jen řadovým konzervativním poslancem, jehož příjem však doplňoval astronomický honorář za jeho "komentáře"  publikované v deníku Times ve výši 150 000 liber (4,5 milionu Kč) ročně.

Začátkem letošního roku Gove publikoval podlézavý rozhovor s Donaldem Trumpem. Ukázalo se, že přítomen v Trumpově kanceláři byl i australský mediální magnát Rupert Murdoch, který Govea platí a vůči němuž je Gove neobyčejně úslužný. 

Goveova manželka Sarah Vine je komentátorkou v ultrapravicovém bulvárním listu Daily Mail.  Loni v červnu omylem zveřejnila email, v němž vyjadřuje pochybnosti nad kandidaturou Borise Johnsona na premiéra, v němž doporučuje Goveovi, aby usiloval o premiérský úřad sám.

0
Vytisknout
8436

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017