Shakespearovská inscenace, v níž je zavražděn trumpovsky vypadající Julius Caesar, rozzuřila americkou pravici

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty
Greenblatt poukázal na to, že inscenace vyvolává v Americe dnes právě takovou zuřivost, jakou Shakespearovy hry vyvolávaly za komunismu ve východní Evropě anebo na Blízkém východě, když nepřímo kritizovaly režimy potlačující svobodu projevu.


Když se na newyorském jevišti objevil blonďatý Julius Caesar s červenou kravatou a atraktivní manželkou se slovinským přízvukem, obecenstvo se smálo. Smálo se ještě víc, když na jeviště přišel Octavius Caesar, nerd vypadající jako Jared Kushner a nosící neprůstřelnou vestu.

Avšak když Caesarovi nepřátelé vytáhli nože a trumpovského politika na senátní podlaze zavraždili, nikdo se najednou nesmál. Na okamžik bylo mezi 2000 diváky v newyorském divadle pod širým nebem absolutní ticho.




V neděli zrušily Bank of America a Delta Airlines své sponzorství tohoto představení.

Ultrapravicové televizní Fox News informovaly, že "v New Yorku na jevišti vraždí Trumpa ženy a menšiny". O tom, že je to Shakespearova hra z roku 1599, se nezmínily. Zuřily, že je inscenace částečně financována ze státních peněz.

Inscenace v sérii Shakespeare in the Park jsou dlouholetou newyorskou tradicí a většina vstupenek je naprosto zadarmo. V letních ránech na ně stojí od 6 ráno dlouhé fronty lidí. Inscenace režírují slavní režiséři a hrají v nich slavní herci.

Odstupující sponzorské firmy si stěžovaly, že čtyři sta let stará hra "provokuje a uráží".

Ve vřavě, způsobené v Americe pravicovými idioty, úplně zaniklo, že Shakespearova hra Julius Caesar je hra proti násilí.

Jak zdůraznil mluvčí divadla: "Shakespearova hra i naše inscenace zdůrazňuje, že ti, kteří se snaží bránit demokracii nedemokratickými prostředky, za to zaplatí strašlivou cenu a zničí právě to, co se snažili zachránit."

Steven Greenblatt, čelný shakespearovský vědec z Harvardské univerzity, konstatoval: "Je k pobavení, poněkud deprimujícím způsobem, že pravice najednou nesnese svobodu projevu, kterou pořád požadují. Kdykoliv pošlou nějakého šíleného provokatéra na univerzitní kampus, vždycky se mohou zbláznit, že proti němu vzniknou protesty." Posláním hry Julius Caesar je podle Greenblatta, že je nebezpečné dostat, co si myslíte, že chcete - a že zavraždění nenáviděného vůdce "může způsobit konec přesně té republiky, kterou se snažíte zachránit".

Greenblatt poukázal na to, že inscenace vyvolává v Americe dnes právě takovou zuřivost, jakou Shakespearovy hry vyvolávaly za komunismu ve východní Evropě anebo na Blízkém východě, když nepřímo kritizovaly režimy potlačující svobodu projevu.

Prominentní newyorský divadelní kritik Taylor Mac se vyjádřil: "Už nikdy nebudu létat se společnosti Delta, jsem rád, že už mou bankou není Bank of America a chystám se poskytnout tomuto divadlu finanční dar, aby mohli i na dále pokládat závažným způsobem důležité otázky."


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7714

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017