Britský tým pro brexit zuří, že EU pohrozila, že bude britské občany udržovat nebezpečně informované

5. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


Britská premiérka Theresa Mayová a britský vládní vyjednavač pro brexit David Davis dnes kritizovali Evropskou unii, že se pokouší ovlivnit britské voliče tím, že je chce udržovat nebezpečně dobře informované o procesu brexitu.

Britská premiérka Mayová v této věci  před reportéry v Downing Street kritizovala hlavního vyjednavače EU Michela Barniera.

Upozornila, že Barnierova hrozba, že bude britskou veřejnost podrobně informovat o tom, jak probíhají vyjednávání o brexitu, a že zajistí, aby byli britští občané dobře informováni o důsledcích jakékoliv nakonec uzavřené dohody, je urážkou demokracie.


Mayová vysvětlila: "Jak opakujeme po celou dobu, my nechceme, aby kdokoliv, kdo má v Británii hlasovací právo, měl tu nejmenší představu o tom, co se děje za zavřenými dveřmi při našem vyjednávání s Evropskou unií, protože to by bylo opravdu velmi pitomé."

"Chceme, aby se všechno dohodlo v tajnosti, bez přístupu sdělovacích prostředků a bez kritiky, která by mohla vést voliče k tomu, aby si uvědomili, že nám to zrovna moc dobře nejde.

Přislíbili jsme Británii dohodu, která je zlovolně nerealistická, a tak potřebujeme, aby se během těchto dvou let o tom veřejně neříkalo vůbec nic, abychom zajistili, že lidé budou mít dost času na to zapomenout, co jsme jim přislíbili."

Mluvčí Evropské unie se vyjádřil: "Jistě, pokud si britská paní premiérka přeje udržovat britskou veřejnost v nevědomosti, přejeme jí v tom hodně štěstí. Viděl jsem, jak píše britský tisk. Jsem si jist, že brzo budete v Británii všichni přesvědčeni, že nevědět vůbec nic je pro vás to nejlepší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8821

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2017