Lev Gudkov: Ani ruští liberálové, ani Západ pořádně nechápou, co se v Rusku děje

1. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Ředitel agentury Levada Lev Gudkov tvrdí, že ani v Rusku, ani na Západě se plně nechápe, k čemu dnes v Rusku dochází. Na obou místech lidé žijí v iluzích, které odrážejí jejich přání, spíše než znepokojivá fakta.


Zejména ruští liberálové a demokraté trpí iluzí, že "Putinův režim se už rozpadá". K rozpadu může dojít, ale nestane se to brzy, říká Gudkov.

Ani v Rusku, ani na Západě se plně nedoceňuje, že "vývoj událostí v Rusku je pro evropské společenství opravdu nebezpečný". A přitom právě to je třeba chápat "s naprostou jasností". Naneštěstí také na Západě existují ekonomické a politické zájmy, které lidi vedou "k pragmatickému cynismu".

Podle Gudkova by měl každý chápat, že dnešní Putinovo Rusko je "toxický stát, nebezpečný stát", který si udržuje legitimitu provokováním konfliktů, vyhrožováním válkou a hrozbou konfrontace. Tímto způsobem mobilizuje společnost ve prospěch držitelů moci.

"To je jediný zdroj, který teď režim má," tvrdí sociolog. Znamená to, že situace je mimořádně nebezpečná.

Výsledek březnových prezidentských voleb je předem jasný. Existuje 95 % pravděpodobnost Putinova znovuzvolení, protože reálným protikandidátům bude znemožněno s ním soupeřit.

Celá volební hra je jen imitací, tím, čemu politologové říkají "aklamace toho, kdo má moc".

Gudkov podle svých slov se svým týmem "popisuje jeden z typů represivních režimů" a musí se přitom snažit vyvarovat velmi časté chyby - záměny iluzí a přání za skutečnost.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9920

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2017