OSN označila Východní Ghútu za "peklo na zemi"

23. 2. 2018

čas čtení 4 minuty
Syrský režim (a také ruské letectvo, o jehož účasti v operaci řada evropských médií mlčí - pozn. red.) ve čtvrtek zasypával Východní Ghútu raketami a bombami. Zabil dalších 36 civilistů a narůstá mezinárodní tlak na zastavení krveprolévání v této povstalecké enklávě na předměstí syrského hlavního města.


Výzvy k humanitárnímu příměří v jedné z nejkrvavějších epizod sedmileté syrské války následují poté, co pětidenní ofenzíva vedla k úmrtí 385 civilistů.

Generální tajemník OSN prohlásil, že bombardování změnilo Východní Ghútu v "peklo na zemi", zatímco německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k ukončení "masakru".

Obyvatelé se skrývají v sklepech, zatímco vládní síly ničí obklíčenou čtvrť, včetně nemocnic, raketami a bombami. Město se mění v trosky.

Skupina Lékaři bez hranic tvrdí, že 13 zařízení, která ve Východní Ghútě podporuje, bylo během tří dnů poškozeno nebo zničeno. Zbývající personál musí každý den s velmi omezenými prostředky zachraňovat stovky zraněných.

V márnici nemocnice v Dúmě východně od Damašku jsou těla balena do bílé látky a hromadí se tu na podlaze. Dvě z nich jsou děti.

Cestu do nemocnice, kam byla odvezena většina obětí režimního ostřelování, lemují malé kaluže krve.

"Dnes ráno nebylo raketové ostřelování zastaveno. Jen samotnou Dúmu zasáhlo asi 200 raket země - země," říká Rámí Abdal Rahman, šéf organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Londýně, která má v terénu síť kontaktů.

Ráno se zdálo, že déšť zabrání náletům, ale kolem poledne se vyjasnilo a letadla, některá ruská, se brzy vrátila.

Rusko dosud popíralo přímé zapojení do operace, ale provládní syrský deník al-Watan ve čtvrtek ohlásil, že se do bitvy zapojila ruská letadla a poradci.

Režim a jeho spojenci shromažďují síly kolem enklávy, v níž žije zhruba 400 000 lidí, před pozemní ofenzívou, která má porazit islamistické a džihádistické skupiny.

"Je nás 14 žen a dětí žijících v místnosti široké 3 metry, bez toalety a bez možnosti se umýt," říká třiapadesátiletá Umm Abdoová, která se připojila ke skupině ve sklepě školy v Arbínu.

Krátká přestávka v náletech způsobená deštěm podnítila některé obyvatele vyjít ze sklepů a úkrytů, aby sehnali potraviny, zkontrolovali stav svých domovů nebo zjistili, jak jsou na tom příbuzní a sousedé.

Dopisovatel AFP viděl zachránce z organizace Bílé přilby, jak museli zastavit pokus o záchranu zasypané ženy, když došlo k obnovení náletů. Když se vrátili, žena byla po smrti.

Nerozlišující nálety a útoky na zdravotnická zařízení vyvolaly globální rozhořčení, ale pokud jde o možnost něco udělat, možností je nemnoho.

"Zabíjení dětí, ničení nemocnic - to vše znamená masakr, který je třeba odsoudit a jemuž je třeba čelit jasným ne," prohlásila Merkelová.

Rusko svolalo zvláštní zasedání Rady bezpečnosti a červený kříž požaduje, aby mu byl umožněn přístup do obklíčené enklávy a mohl pomoci přetíženým lékařům a sestrám s péčí o raněné. Organizace poskytující humanitární pomoc jsou opět bezmocné, pokud jde o konflikt, který si již připsal nejméně 350 000 obětí a rozsah ničení zřídka viděný od 2. světové války.

Humanitární agentury jsou znechuceny z toho, že "nehledě na to, kolikrát bily na poplach, vystoupily na veřejnosti, vyzvaly Radu bezpečnosti, aby jednala, násilí a brutalita vždy dosáhne nových hloubek," uvádí se v prohlášení Syria INGO Regional Forum.

Jednání mezi režimem a ozbrojenými skupinami ve městě zřejmě ztroskotala.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Bělehradě prohlásil, že džihádističtí bojovníci v Ghútě odmítli dohodu o evakuaci. (Tato skutečnost prorežimní síly nijak nezbavuje povinnosti rozlišovat mezi vojenskými a civilními cíli v souladu s požadavky mezinárodního práva - pozn. BL.)

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8330

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018