Česká diskuse o kurdské problematice je tendenční

1. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Během nedávného zadržení kurdského předáka Saliha Muslima v ČR se opět ukázalo, že česká diskuse o kurdské problematice je značně zploštělá a tendenční. Když jsem se pokoušel například z českých textů dozvědět se něco více o něm samém, nepodařilo se mě najít prakticky žádný text, který by překračoval hranici ideologické adorace, respektive wikipedistické faktografie (pokud jsem nějaký takový text přehlédl, autorovi se omlouvám), píše na Facebooku odborník na Blízký východ Marek Čejka.

Kurdská problematika je ale přece výrazně komplexnější, než u nás často tak zdůrazňovaná ideologie PYD/YPG/YPJ části syrské kurdské komunity (která je ze všech čtyř států, kde Kurdové žijí, nejmenší a navíc ji ani tam nenásledují všichni Kurdové). Řada Kurdů nepochybně prokázala velkou statečnost v bojích s IS a jinými skupinami a podobně tak je i řada kurdských komunit dlouhodobě obětí politik států, na jejich území žije a nesporně má plné právo na lepší budoucnost.

Málokde se ale už dozvíme i o konfliktech mezi Kurdy navzájem, o brutalitě frakcí, z jejichž ideologie PYD a spol. do určité míry stále vychází, o využívání Kurdů režimy států na jejich území žijí a jejich účasti na různých zločinech (např. proti Arménům během 1. světové války). Málokde také najdeme informace o Kurdech, kteří dlouhodobě podporují Erdoğana (a on naopak je), respektive o Kurdech, kteří podporují Asada, Rusko, či o těch, kteří vstoupili do IS a jiných radikálně-islamistických frakcí...

V ČR z různých důvodů určité části intelektuálů některé blízkovýchodní komunity až mytologizuje (nejde zdaleka jen o Kurdy) a přizpůsobuje svému světonázoru. Motivace této solidarity mohou být často pozitivní, ale v konečném důsledku stále vytváří jen mýtus. Podobné pohledy pak nejen že jen ztíží pochopení těmto komunitám jako celku - ale v širším slova smyslu nám zabrání porozumět i logice tak komplikované blízkovýchodní současnosti.

Autor se věnuje blízkovýchodním otázkám na svém blogu http://blizky-vychod.blogspot.cz/

0
Vytisknout
7955

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018