Stoupenci brexitu: "EU chce Británii ukrást Severní Irsko!"

28. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Evropská komise zveřejnila svůj plán pro vyřešení hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Zatímco Británie nevypracovala žádný dokument k této věci, EU nyní vydala 120 stránkový dokument. Ten argumentuje, že nemá-li vzniknout pevná hranice, která by vedla k obnovení terorismu v Severním Irsku, Severní Irsko v podstatě musí zůstat součástí jednotného evropského trhu a celní unie EU a že hranice jednotného evropského trhu a celní unie EU musí být mezi irským ostrovem a Británií.

Premiérka Theresa Mayová se zapřísáhla, že nepodepíše nic, co by "ohrozilo ústavní jednotu Spojeného království". Euroskeptičtí poslanci v Londýně začali obviňovat Evropskoiu unii, že se snaží Severní Irsko anektovat.



Avšak Irská republika a Evropská unie nepovažují svůj zveřejněný plán za zásah do domácích britských záležitostí. Vidí ho jako realizaci dohody, kterou londýnská vláda uzavřela s Evropskou unií v prosinci 2017.

Zveřejněním plánu EU pro irskou hranici se dostává vyjednávání Británie o brexitu do nebezpečné fáze. Evropská unie upozornila, že bude ochotna s Británií vyjednávat o budoucí obchodní dohodě pouze  pod podmínkou, že přísliby, učiněné během první fáze vyjednávání budou plně respektovány a budou převedeny doslova do právně závazných dokumentů.

Británie bude také muset splnit podmínky Španělska ohledně Gibraltaru, upozorňuje Evropská unie. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 
 

0
Vytisknout
9586

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018