Putinovy nové závody ve zbrojení jsou motivovány touhou, aby ho svět bral vážně

2. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Ve svém čtvrtečním projevu sliboval Vladimír Putin národu zářné zítřky, kdy se prodlouží průměrná délka života, chudoba se sníží na polovinu a HDP do roku 2025 stoupne o 50 procent. V poslední třetině svého projevu se však jeho projev proměnil ve válkychtivou ódu na ruskou vojenskou technologii a na boj proti Spojeným státům. Putin se ani tak nesnažil vyvolat nové závody ve zbrojení, jako udržet naživu starý mýtus o Rusku, jehož vojenská moc je jediným zdrojem jejího mezinárodního vlivu a bezpečnosti, píše Mark Galeotti.



Putinovy animace různých raket měla udělat na diváky dojem, avšak ruský zbrojní průmysl má velmi špatné výsledky při vytváření moderních systémů. Například nová střela Bulava, odpalovaná z ponorek, se vyvíjí už od roku 1998 a stala se obětí četných selhání. Podobně je vývin systému Sarmat už také zpožděn a těžko bude zprovozněn před rokem 2020, jak Putin slibuje.

Nicméně Putin se snaží zmodernizovat svůj strategický arzenál a možná způsoby, které porušují ducha smluv o omezení zbrojení.

Je ale lehké uvažovat nad tím, i s posměškem, jaká selhání se tady Putin snaží svým vytahováním zakrýt. Putin tvrdil, že tyto nové zbraně dokáží překonat protiraketový systém. To je pravda, ale je to zavádějící: už dnes mohou Rusové protiraketový systém zahltit prostě množstvím raket, aniž by potřebovali nové systémy.

Nejvýmluvnější byl Putinův výrok: "Nikdo nás nechtěl poslouchat. No, tak nás poslouchejte teď."

Putin je pravděpodobně opravdu přesvědčen, že jeho snahy, aby Rusko mělo globálně větší vliv, závisejí na síle, bluffování a na intervencích v zahraničí. Jenže on také potřebuje, aby ho ruští občané podporovali. A širší ruské obyvatelstvo není nadšeno touhou jít do válek a budovat impérium, Rusové vůbec nejsou nadšeni válkami na Donbasu a v Sýrii a slyšeli Putinovy sliby, že bude investovat více peněz do škol a do silnic už mnohokrát předtím.

Jak jsou Putinovy přísliby ohledně lepších zítřků stále nepřesvědčivější, je nucen kreslit obraz Ruska jako země ohrožené politickými, ekonomickými, informačními a dokonce i civilizačními hrozbami. Nové zbraně jsou zosobněním Putinova nového kréda: Svět se stal pro Rusy nebezpečným místem, Rusové jsou respektováni a jsou bezpeční jen, pokud jsou silní, a Putin je jediným člověkem, který to dokáže zaručit.

Na Putinově projevu bylo zjevné, že to byl projev muže, jehož opouští podpora historie. Jak Putin selhává jako státník, mírotvorce a dokonce i budovatel národa, pokouší se o novou roli - roli obránce vlasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8381

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018