V Turecku otevřeli plynovod TANAP

13. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
V turecké provincii Eskisehir proběhla slavnostní ceremonie otevření Transanatolského plynovodu (TANAP). Zařízení bude přepravovat zemní plyn z Ázerbájdžánu do Turecka a odtud do Evropy. 


"Dnes je historický den. Projekt TANAP je výsledkem mnohostranné spolupráce. Zejména těší, že otvíráme před plánovanými lhůtami. Politická vůle uspíšila realizaci projektu. Bude to největší plynovod do Evropy. V červnu 2019 plánujeme tímto plynovodem první dodávku plynu do Řecka. Projekt dá práci desetitisíci lidí," komentoval otevření TANAP turecký prezident Erdogan.

Kromě něj se ceremonie zúčastnili ázerbájdžánský prezident Ilcham Alijev, srbský prezident Aleksandr Vučić, ukrajinský prezident Petro Porošenko a také lídr neuznané Turecké severokyperské republiky Mustafa Akindži, ministři energetiky několika zemí a šéfové energetických společností. Porošenko již prohlásil, že Ukrajina chce získávat plyn z TANAPu.

TANAP je nedílnou součástí Jižního plynového koridoru, který vede z Baku do Itálie přes území Gruzie, Turecka, Řecka a Albánie. Nyní začaly dodávky do Turecka. Přísun plynu do EU je naplánován na rok 2020. Projekt Jižního plynového koridoru předpokládá přepravu 10 miliard krychlových metrů plynu ázerbájdžánského plynu do Evropy.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9078

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018