Proč provést invazi do USA

13. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Budoucí historici nikdy nesvedou tvrdit, že jsme se nesnažili. Jak řekla ministryně zahraničí Chrystia Freelandová na závěr katastrofálního summitu skupiny G7, Kanada je "nejbližší a nejsilnější spojenec, jakého kdy Spojené státy měly", napsal Scott Gilmore.


A nebylo to snadné: Je těžké najít agresívnějšího, hlasitějšího a obtížnějšího souseda. Al zůstali jsme neoblomně chladní, pomáhající a dokonce zdvořilí. Bojovali a umírali jsme po jejich boku v Evropě, Koreji a Afghánistánu. Po dekády jsme s nimi sdíleli zpravodajské informace, javorový sirup a komiky. Výměnou jsme dostávali odpírače vojenské služby, reality shows a pivo.

Naneštěstí jsou tyto dny minulostí. Vztahy mezi Washingtonem a Ottawou (a Mexico City, Berlínem, Londýnem, Paříží, Canberrou, Tokiem, Soulem a takřka všemi s výjimkou Moskvy) dosáhly nejhlubšího dna.

Prostřednictvím mnohostranných kanálů, dvoustranných návštěv, kyvadlové diplomacie a muzikálů z Broadwaye bylo vynaloženo veškeré úsilí najít cestu z této krize. Avšak žádná ze strategií nefungovala a nyní nám zůstává poslední možnost: Provést invazi do USA za účelem obnovení řádu a stability.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10888

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018