Hašteření o uprchlících se rozšířilo do EU; Itálie a Francie si vzájemně nadávají

14. 6. 2018

čas čtení 4 minuty


Rakousko požaduje vznik "osy ochotných" a v německé koalici se prohlubují rozpory


Itálie si ve středu povolala francouzského velvyslance, odmítla kritiku Emmanuela Macroan, že zabránila přistání lodi Aquarius s více než 600 uprchlíky, a zrušila jednání mezi francouzským a italským ministrem hospodářství.

Italský premiér Giuseppe Conte uvažuje o odložení své páteční návštěvy v Paříži, kde má jednat s Emmanuelem Macronem poté, co se francouzský premiér vyjádřil, že Itálie jednala "cynicky a neodpovědně", když odmítla přijmout záchranářskou loď s uprchlíky.

Mezitím však na Sicílii bylo dovoleno přistát lodi italské pobřežní stráže s dalšími 900  uprchlíky:


Italský ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini řekl, že Itálie se nebude poučovat od kohokoliv o velkomyslnosti, voluntarismu, vítání a solidaritě, a požadoval omluvu.

 
Případ záchranářské lodi Aquariuys s 629 migranty na palubě poukázal na zanedbávaný a neřešený problém sdílení odpovědnosti za uprchlíky a migranty v Evropě, kteří přicházejí z válečných zón a z chudých zemí.

Od roku 2014 přišlo do Evropy neregulérním způsobem více než 1,8 milionů lidí a v Itálii je nyní 170 000 žadatelů o azyl. Salviniho Liga zaznamenala nejlepší volební výsledky ve volbách v březnu poté, co se její šéf zapřísáhl, že z Itálie deportuje půl milionu migrantů.

V Německu se ultrapravicový ministr vnitra Horst Seehofer odmítl účastnit integračního summitu, který uspořádala Angela Merkelová, a požaduje, aby Berlín spolupracoval s Vídní a Římem v boji proti migraci.

Seehofer z bavorské konzervativní strany CSU jednal s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Rakousko požaduje vytvoření "osy ochotných" s Itálií, která by bojovala proti migraci.

Seehofer řekl reportérům, že jednal se Salvinim, který takovou alianci podporuje. Seehofer se dostává do konfliktu s Angelou Merkelovou, svou koaliční spojenkyni, a snaží se prosazovat plán, podle něhož by mělo Německo odmítat migranty registrované v jiných státech EU.

Merkelová, která se snaží vytvořit celoevropskou koalici pro rozdělování žadatelů o azyl a najít trvalejší řešení neregulérní migrace, včetně zavedení přísnějších kontrol na externí hranici EU, Seehoferův plán odmítla, protože by byl porušení zákonů EU.


Xenofobie ovšem roste po celém evropském kontinentu od Itálie až po Švédsko a imigrace se stala existenční otázkou Evropské unie.

Avšak členské země EU se hašteří ohledně plánů jak si mezi sebou rozdělovat uprchlíky. Frontové státy Itálie, Řecko a Španělsko si stěžují, že musí řešit velké počty příchozích, bohatší země jako Německo a Holandsko tvrdí, že už udělaly dost a fundamentalistické středoevropské země odmítají jakékoliv uprchlíky.


Salvini se vyjádřil minulý týden, že nedovolí, aby se Itálie stala evropským "uprchlickým táborem" a chce utvořit protiimigrantskou koalici s Rakouskem a Německem. Na summitu koncem června prá navrhne "novou imigrační iniciativu", týkající se jak nové ochrany externích hranic, tak rozdělování migrantů.

Salvini vyžadoval omluvu od Francie a poukázal na to, že Paříž přislíbil z Itálie převzít 10 000 uprchlíků a tento příslib nesplnil. "Takže já žádám prezidenta Macrona, aby přešel od slov k činlm a zítra ráno přijal 9816 uprchlíků, které Francien přislíbila přijmout z Itálie jako známku velkomyslnosti a ne jen slov," Conte označil přístup Francie k uprchlické krizi za pokrytecký.

Macron posléze apeloval na obě strany, aby "nepodléhaly emocím, kterými určití lidé manipulují" a prohlašoval, že Francie "těsně spolupracuje s Itálií" na zvládání migrace.

Filippo Grandi, šéf úřadu OSN pro uprchlíky, zdůrazmil, že hádka ohledně toho, která evropská země přijme uprchlíky z lodi Aquarius, je "hluboce ostudná", avšak dají se očekávat další, pokud Evropská unie zůstane v otázce imigrantů a uprchlíků rozhádaná.

Aloys Vimard z organizace Lékaři bez hranic, který je na palubě lodi Aquarius, uvedl, že existuje naléhavá potřeba, aby "politikové toto projednali, a aby EU nalezla důstojné řešení pro tyto zranitelné lidi. Jsme opravdu velmi znepokojeni, protože politické postoje dostávají prioritu nad bezpečností zranitelných lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6930

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018