Kauza Skripalových ukazuje na rozkaz k vraždě z ruských nejvyšších míst

27. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Sdružení Bellingcat právě prokázalo, že jeden z hlavních podezřelých v kauze pokusu o vraždu Skripalových, osoba ohánějící se během cesty do Salisbury pasem na jméno Ruslan Boširov, je ve skutečnosti plukovník vojenské rozvědky GRU Anatolij Čepiga, kterého mj. za věrné služby v Čečensku a na Ukrajině titulem Hrdina Ruské federace osobně vyznamenal prezident Vladimir Putin ZDE.


Nyní je tedy velice nevěrohodné, že by pokus o vraždu Skripalových mohl snad být jakousi "partyzánštinou", tzn. samostatnou aktivitou některé ruské bezpečnostní instituce nebo organizovaného zločinu, která by nebyla výslovně schválena a kryta z nejvyšších míst mocenské pyramidy.

Plukovník GRU s nejvyšším státním vyznamenáním sotva mohl být vyslán do akce bez vědomí Kremlu.

Kauza Skripalových spolu s odhalením plánů na propašování proruského "hrdiny" antisystémové levice Juliana Assangeho z Británie ZDE ukazuje na rozsah ruské zpravodajské války proti Západu. V nevyhlášené válce vedené na území západních států již padli lidé jako Alexandr Litviněnko ZDE nebo Alexandr Pěrepiličnij ZDE a nejméně 13 dalších, zatímco jiní, jako Segrej Skripal a jeho dcera Julia, s velkým štěstím o fous vyvázli.

Tuto válku vede stejná země, která stále ještě dodává náhradní díly k významné části výzbroje Armády České republiky ZDE ZDE a nyní se nachází na nejlepší cestě získat strategickou zakázku na obnovu jaderné elektrárny v Dukovanech ZDE, s níž je nezbytně spojen vhled do bezpečnostních struktur českého státu. Soudě podle odhadů zahraničních zpravodajských služeb ohledně poměrů v jejich zemích ZDE, zhruba třetina ruských "diplomatů" v Praze, tj. nejméně 40 osob, pracuje ve skutečnosti jako agenti s diplomatickým krytím řídící zde rozsáhlejší síť "ilegálů". Podobně jako Rakousko, které je pro Moskvu vynikající základnou pro špionáž proti EU a dalším mezinárodním institucím ZDE, ČR nabízí vítanou příležitost pracovat z Prahy nejen proti sousednímu Německu, ale navíc také proti NATO.

Ale zatímco v Rakousku pozorujeme, jak Ruskem podněcované čachry narážejí na odpor institucí ZDE a nejvyšších státních představitelů ZDE ZDE, v České republice jsou podobné aktivity masivně bagatelizovány nebo kryty právě z vysokých míst v exekutivě.

Jinými slovy, Česká republika jednoznačně patří k zemím, které v ruské zpravodajské válce proti Západu bez významnějšího odporu na celé čáře prohrávají.


Pozn. JČ: Na druhé straně je do určité míry povzbuzující, že vyšlo najevo, že ani účast vysokého plukovníka GRU na pokusu o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury nezabránila tomu, aby ruští operativci neprovedli tento útok naprosto nekompetentně a špatně. Pozoruhodně ubohé bylo i vystoupení obou tajných operativců v ruské televizi, kdy předstírali, že jsou pouzí turisté, a další naprosto idiocií ruských rozvědek, která nedávno vyšla najevo, bylo zjištění, že ruské úřady vydávají svým špionům cestovní pasy v jednotné číselné řadě, takže je možno je lehce podle čísel pasů identifikovat. Této nekompetentnosti a idiocie by mohly na svou obranu využívat i české úřady, pokud by ovšem toho byly schopny.

0
Vytisknout
11475

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018