Slyšení v americkém Kongresu potvrdilo hluboký ideologický konflikt

28. 9. 2018

čas čtení 3 minuty


Ve čtvrtek odpoledne vystoupila v americkém Kongresu psychlogožka dr Christine Blasey Ford, která obvinila Trumpova nominanta do amerického Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, že se jí začátkem osmdesátých let, když jí bylo 15 a jemu 17 pokusil za přítomnosti svého kamaráda Marka Judgeho znásilnit. Kavanaugh ji údajně zamkl v místnosti, lehl si na ni, když protestovala a křičela, ji rukou zacpal ústa a snažil se z jí servat šaty. To se mu nepodařilo, protože pod šaty měla Fordová plavky z jednoho kusu.


 

Fordová promluvila během senátního slyšení způsobem, který byl věcný, šokující a uvěřitelný. Konstatovala, že měla strach, že ji Kavanaugh neúmyslně udusí. Za nejděsivější zážitek označila skutečnost, že oba přítomní mladí chlapci, Kavanaugh a Judge, se strašně smáli a bavili se na její úkor. Přiznala, že traumatický zážitek z doby, kdy jí bylo patnáct let, s ní zůstal na zbytek života.

Jedna tisková kancelář publikovala zhodnocení psychologů, kteří poukázali na to, že pokus o udušení a znásilnění vyvolá v mozku člověka chemické změny a že v důsledku těchto změn skutečně zůstane vzpomínka na traumatický incident v mozku postižené osoby do nejmenších podrobností živá po zbytek života, na desítky let. Naproti tomu psychologové ve zmíněné analýze poukázaly na to, že pachatelé pokusu o znásilnění, Kavanaugh a Judge, si po desítkách let incident vůbec nemusejí pamatovat, a pokud tvrdí, že k němu nedošlo, mohou si to upřímně myslet.

Po přesvědčivém svědectví Fordové vystoupil v Senátu soudce Kavanaugh a vysoce agresivním způsobem obvinění Fordové odmítl. Přestože je nominován jako údajně nezávislý soudce do amerického Nejvyššího soudu, velkou část svého vystoupení věnoval útokům na Demokraty, kteří prý záměrně zosnovali tento podvod a spiknutí, aby mu zničili pověst.

Donald Trump slyšení sledoval v televizi a zrušil proto svou schůzku s náměstkem ministra spravedlnosti Rodem Rosensteinem, který odpovídá za vyšetřování, které vede Robert Mueller ohledně ruských zásahů do americké předvolební kampaně. Trump předem Kavanaughovi doporučoval, aby se při slyšení choval agresivně a jeho agresivní vystupování po slyšení s uspokojením schválil.

Někteří republikánští senátoři se přidali hystericky během slyšení ke Kavanaughovi a také obvinili Demokraty z ostudného spiknutí.

Ne všichni republikánští politikové však byli Kavanaughovou agresivitou přesvědčeni. Někteří uznávají, že svědectví Fordové bylo autentické a přesvědčivé. Dokonce i protrumpovská a prorepublikánská televize Fox News označila vystoupení Fordové za "nesmírně emocionální, nesmírně syrové a nesmírně uvěřitelné".

Pokud by americký Senát Kavanaughovu nominaci do amerického Nejvyššího soudu schválil, zůstává velkou otázkou, jak by reagovali američtí voliči v nadcházejících kongresových volbách.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8295

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018