Donald Trump získal své jmění na základě systematických daňových podvodů s penězi od svého otce

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Daňové úřady v New Yorku oznámily, že zahájily vyšetřování Trumpových daňových podvodů poté, co New York Times zveřejnil výsledky jejich investigace na základě 100 000 dokumentů ZDE

Donald Trump se vychloubá, že si prý "sám vytvořil svůj majetek". Je to lež. Ve skutečnosti dostal Donald Trump od svého otce v devadesátých letech nejméně 413 milionů dolarů prostřednictvím daňových podvodů, zjistil podrobnou, rozsáhlou investigací deník New York Times.

Donald Trump se v devadesátých letech podílel na pochybných daňových projektech, včetně celé řady otevřených daňových podvodů. Většinu svých peněz získal od svého otce. Trump pomáhal svým rodičům jak neplatit daně.


Se sourozenci založil Donald Trump podvodnou korporaci, jejímž účelem bylo utajit dary od rodičů ve výši mnoha milionů dolarů. Donald Trump také vytvořil strategii, v jejímž rámci byla podvodně uváděna cena nemovitostí vlastněných jeho rodiči jako o stovky milionů dolarů menší, než byla ve skutečnosti, čímž se při převodu tohoto majetku sobě a svým sourozencům Trumpovi vyhnuli placení daní.

Trumpovi rodiče Fred a Mary Trumpovi předali svým dětem více než 1 miliardu dolarů. Podle platných amerických zákonů jsou dary a dědictví v USA podrobovány zdanění 55 procent. Proto měli z těchto peněz Trumpovi rodiče zaplatit daň 550 milionů dolarů. Ve skutečnosti zaplatili jen 52,2 milionů dolarů, tedy jen asi 5 procent.

Už ve věku tří let dostával Donald Trump od svého otce 200 000 dolarů ročně. Když mu bylo 8 let, byl už milionářem. Po absolutoriu vysoké školy dostával Donald Trump od svého otce milion dolarů ročně. Během let se tato částka zvyšovala a když bylo Trumpovi mezi čtyřiceti a padesáti lety, dostával od svého otce ročně více než 5 milionů dolarů ročně.

V letech 1988 - 1993 měl Fred Trump roční příjem 109,7 milionů dolarů, v dnešních penězích by to bylo 210,5 milionů dolarů. Fred Trump neustále hledal kreativní způsoby, jak toto bohatství rozdělovat svým dětem. Platil Donaldovi plat, ale také ho učinil manažerem svých nemovitostí, domácím, bankéřem a poradcem. Dával mu neustálé půjčky, které nikdy nebyly splaceny. Většina těchto finančních darů byla strukturována tak, aby se Fred Trump a Donald Trump vyhnuli placení daní. Přestože Fred Trump zbohatl na základě státních dotací na výstavbu federálního bytového fondu, zásadně nechtěl ze svých zisků platit daně. Daňové podvody byly často velmi závažné.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
9430

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018