Kontroverzní ruský zbraňový systém 9M729: Co o něm víme?

7. 12. 2018

čas čtení 4 minuty
NATO a Spojené státy zvyšují tlak na Rusko kvůli údajnému porušení smlouvy INF. Co je známo o ruském systému, který je v centru sporu?, ptá se Roman Gončarenko.


V říjnu americký prezident Trump pohrozil odstoupením od smlouvy INF z roku 1987, která zakazuje všechny pozemní střely s doletem 500 - 5 500 km. Po úterním summitu ministrů zahraničí NATO v Bruselu se aliance postavila na stranu Washingtonu a také obvinila Rusko z porušování smlouvy INF. USA daly Rusko šedesátidenní ultimátum k dodržení smlouvy. Jinak definitivně od smlouvy odstoupí.

Spor se týká systému Novator 9M729, v kódu NATO označovaného SSC-8. USA nedávno s NATO sdílely informace o tomto zbraňovém systému. Několik mediálních zpráv také vneslo světlo do kauzy ruské zbraně.

Jak to začalo?

Koncem července 2014 list The New York Times přinesl zprávu, že Washington má podezření na ruské porušování smlouvy INF. Deník informoval, že tehdejší prezident Barack Obama odeslal svému ruskému protějšku dopis. Článek tvrdí, že Rusko začalo testovat nový zbraňový systém již v roce 2008. Obamova administrativa podle listu doufala v kompromis s Rusy, pokud je veřejně neobviní z porušování smlouvy INF. V úterý ministerstvo zahraničí oznámilo, že od roku 2014 proběhlo pět důvěrných jednání zbraňových expertů. Současně tvrdí, že Rusko vývoj nového systému popírá, skrývá a šíří o něm lži.

Trumpova administrativa poté zveřejnila název systému, který údajně porušuje smlouvu INF. 29. listopadu představitel Rady pro národní bezpečnost Christopher Ford oznámil ve Wilsonově centru ve Washingtonu, že ruský výrobce Novator vytvořil nový zbraňový systém 9M729. Novator, který patří do státní společnosti Almaz-Antej, v minulosti vyvinul námořní střelu s plochou dráhou letu Kalibr a nejnovější mezikontinentální raketu.

Jak byl vyvíjen systém 9M729

Technické detaily o sporném systému a jeho vývoji jsou kusé. Americký ředitel národních zpravodajských služeb Dan Coats byl první, kdo koncem listopadu poskytl technické podrobnosti, když prohlásil, že Rusko začalo s vývojem v polovině první dekády 21. století.

Novator údajně dostal za úkol vytvořit zbraňový systém "velmi podobný" dalším raketovým systémům ve vývoji, jako taktický mobilní systém Iskander, který může používat konvenční i jaderné hlavice. Semibalistická raketa Iskander a střela Kalibr mohly sloužit jako základní model pro nový systém.

Coats prohlásil, že Rusko do roku 2015 provádělo podrobný zkušební program. Smlouva INF umožňuje určité pozemní testy raketových systémů dlouhého dosahu, za předpokladu, že jsou určeny k použití u námořnictva nebo v letectvu. Podle Coatse Rusko využilo této klauzule smlouvy INF k zakrytí skutečného účelu vývoje systému 9M729.

"Pokud jsou Coatsova tvrzení přesná, pak je zřejmé, že se Rusko snažilo skrýt pokus testovat pozemní střelu s doletem zakázaným smlouvou INF," tvrdí ruský novinář a vojenský expert Aleksandr Golc. Je přesvědčen, že americká tvrzení jsou přijatelná.

9M729: Přímá hrozba Evropě?

Americké úřady neuvedly oficiální dosah systému 9M729, ale jsou přesvědčeny, že porušuje ustanovení smlouvy INF. Odzbrojovací expert Brookings Institution Steven Pifer má stejný názor. "Pochyboval bych, že by Rusové porušili smlouvu, jen aby vyvinuli střelu lehce překračující dolet 500 km," řekl Pifer. "Jednou jsem odhadoval dolet na 2 000 km, ale to byl jen odhad."

Washington je přesvědčen, že nový systém může být připraven k nasazení. V únoru 2017 NYT oznámil, že ruské jednotky vybavené novými raketovými systémy operují na polygonu Kapustin Jar nedaleko Volgogradu a v další nejmenované lokalitě. Coats potvrdil, že bylo detekováno několik jednotek, a varoval, že představují "přímou hrozbu" většině Evropy a části Asie. Američtí pozorovatelé tvrdí, že rakety jsou velmi podobné existujícím zbraňovým systémům: Jsou kompaktní, mobilní a je obtížné je najít.

V prosinci 2017 mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová poprvé připustila existenci systému 9M729. Podle ní však nedošlo k vývoji ani testování systémů, které by porušovaly ustanovení smlouvy INF. V reakci na nedávné obvinění NATO a americké šedesátidenní ultimátum Zacharovová trvala na tom, že Rusko plní všechny povinnosti vyplývající ze smlouvy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10913

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018