Podbrdská krajina zakletých zámků

18. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty
Dnes jsem na konci výletu v Brdech kolem Věšína došel přes Starý Rožmitál krásnou alejí kolem Podzámeckého rybníka až do Rožmitálu pod Třemšínem.

Až do té chvíle, kdy jsem odpočíval v aleji na lavičce, po prhlídce hřbitova a kostela ve Starém Rožmitále, mi to pořipadalo jako venkovská idyla. Za zamrzlým rybníkem silueta města a zámku, jeho držitelé se zapsali do dějin českého království. J. J. Rybu raději nezmiňuji, ten tu vyskakuje na návštěvníka za každým rohem.

Ovšem příchod do města po hrázi rybníka a kolem zámku natěšeného turistu zklame. Zpustlý zámecký park s jakýmisi polorozbořenými kanály, které kdysi asi sloužily k vodním radovánkám panstva a hostů. Holé neudržované stromoví to v zimě nezakryje, Pohled postranní branou do nádvoří je šokující. Rozpadlé zdivo a trčící traverzy. Mrtvo...

Nedaleko odtud přes hradecký hřeben třemšínských Brd, již v kraji Jihočeském, je městečko Lnáře. To leží na hlavním tahu z Plzně do Českých Budějovic.

Tamní zámek vstoupil ještě jako státní do českých dějin tajnými zasedáními vlád v době privatizace. Pak se zámek navrátil do soukromých rukou bývalého majitele. U hlavní silnice dole u zámku vypadá všechno jakž takž udržovaně. V létě jsem se při krátké návštěvě pobavil při návštěvě místního Infocentra, které sídlí v budově bývalého pivovaru těsně vedle zámku.

Když jsem chtěl materiály o zámku, který byl v té chvíli zavřený, pravila přítomná starší dáma, že tyto materiály nemají, nebudou prý dělat konkurenci reklamu.

Smát se nebo plakat, ptá se sám sebe turista. Ale přesto se mi tam líbilo, a tak jsem v létě udělal výlet z Tchořovic přes louky, lesy a obec s poetickým jménem Hajany do Lnář. Jenže jsme tam tentokrát nepřišli od hlavní silnice, ale odzadu. A tam to vypadá podobně, jako v Rožmitále...

Pravděpodobnou příčinu stavu zámku v Rožmitále uvádí Wikipedie:

Po politických změnách v roce 1989 se zámek stal majetkem města Rožmitál, které jej v roce 1998 zdarma převedlo na Arcibiskupství pražské. Od roku 2001 jej vlastní firma Trinity Coop, v níž původně mělo 20% podíl arcibiskupství a 80% podíl americký podnikatel Roderick Marshall (* 1956). V roce 2002 nechal Marshall postavit v areálu domek pro správce za asi 3 mil. Kč. V srpnu 2011 převedlo arcibiskupství svůj podíl na společnost The Spalena Company s.r.o., jejíž jedinou majitelkou je Slovenka Zuzana Mruškovičová (* 1965).[5] O rok později se stala jednatelkou Trinity Coop, obě společnosti sídlí na stejné adrese v Praze.

Dne 9. června 2013 se zřítila střecha a stropy stodoly u zámku. Ruinu stodoly nechalo město kvůli bezpečnosti strhnout. Dne 23. října 2014 se zřítila část střechy v nejstarší části zámku, pozdějším pivovaru. Následujícího roku udělil Městský úřad v Příbrami Rodericku Marshallovi pokutu 800 tisíc Kč, proti níž se odvolal. Středočeský krajský úřad ji ale potvrdil a R. Marshall zaplatil.[5] Pokuty ještě v roce 2015 narostly až do jednoho milionu korun.[6]

Další podrobnosti jsou zde: https://www.staryrozmital.cz/kauza-rozmitalsky-zamek/




0
Vytisknout
9836

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2019