Mezitím v Absurdistánu 96:

Obrovské "úspěchy" Polska na mezinárodní scéně, protesty před televizí a právní stát

18. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Mnozí z nás si jistě pamatují situaci ze základní školy: spolužák, který se zoufale snaží být přijat do skupiny uznávaných, senzačních žáků, se pokouší si vstup do ní zaplatit. Avšak i kdyby vydal veškeré své kapesné, které má na bonbóny, ve snaze zalichotit se těm uznávaným lidem, jeho situaci to jen zhorší: ztratí i to minimum respektu, které pro něho ještě měli a namísto toho se mu posmívají a pohrdají jím ještě víc, zatímco celá třída ho začne považovat za podlézavce a už se na jeho stranu nikdo nepostaví, když mu někdo chce dát pár facek.

 
Nejnovější úspěchy polské vlády na poli mezinárodní politiky jsou tak trochu něco v tomto smyslu. Rozhodla se zlikvidovat vztahy Polska s Íránem, a tak souhlasila, že uspořádá konferenci o problémech Blízkého východu (anebo, jak to zformulovat izraelský premiér, konferenci zemí, které mají společný cíl: válku proti Íránu) - a co jsme tím získali?

- Většina členských zemí EU tuto konferenci v podstatě ignorovala - je zjevné, že na rozdíl od Polska, Izraele, Saúdské Arábie a Trumpových Spojených států nemají zájem na eskalaci nepřátelství vůči Íránu.

- Izrael diplomaticky plivl Polsku do tváře: Netanjahu donutil polského premiéra Morawieckého, aby na něho při plánovaném dvoustranném setkání déle než hodinu čekal. Mezitím obviňují izraelská média Polsko za holocaust a  požadují reparace.

- Velvyslankyně USA přislíbila zvýšit počet amerických vojáků na polském území, a tento příslib hned poté zrušili její nadřízení. Mezitím hovoří čelná americká novinářka o povstání ve varšavském ghettu jako o boji proti polskému a nacistickému režimu... Američané také požadovali od Polska peníze, které Polsko údajně dluží židům, i když není jasné, čím jménem mluví: Spojené státy souhlasily, že uhradí veškeré odškodné, které by mohli vznést jeho občané, už v roce 1960...

- Saúdská Arábie oznámila, že zavádí embargo na dovoz polského hovězího, poté, co vyšlo najevo, že některé jatky v Polsku zabíjely nemocná zvířata a bez ohledu na to je zpracovávaly na maso...

Ano, jasně, ta mezinárodní konference byla velkým diplomatickým úspěchem.

Ty problémy na trhu masa odhalili reportéři z televize TVN24. I když se ministr zamědělstvi vyjádřil, že jde jen o izolované incidenty, rozhodl se reagovat ostře a ... zaútočil na ty novináře. Podle jeho názoru jejich práce jasně poškozuje dobré jméno polského masa v zahraničí, a proto je podezřelé, jaké byly úmysly těch novinářů. "Ani se nesnažím uvažovat o tom, zda opravdu měli na mysli prospěch Polska,"  řekl ten ministr.

Aféra s Kaczyńského nahrávkami se pro stranu Právo a spravedlnost také nevyvíjí zrovna pozitivně. Gazeta wyborcza  pravidelně publikuje nový materiál, což donutilo stranu Právo a spravedlnost několikrát ustoupit a udělat několik obratů o 180 stupňů. Zdá se, že jsou při svém vysvětlování mluvčí této strany naprosto zmatení - mluvčí strany Právo a spravedlnost si pravidelně protiřečí. Zdá se, že tato aféra straně Právo a spravedlnost stále více škodí - vyšlo najevo, že nejbližší Kaczyńského spolupracovníci byli udavači za komunistického režimu, přesto se jim jaksi podařilo vyhnout se lustracím a ani nebyly jejich důchody sníženy v rámci nedávné likvidace "komunistických výsad", která poškodila mnoho nevinných lidí. Také se podílejí na procesu včleňování státních peněz do mediálního impéria faráře Rydzyka. Kromě nahrávek zveřejnila Wyborcza několik dokumentů, které dokázaly, že se Kaczyński tohoto skandálu aktivně účastnil. V minulých dnech vyšlo najevo, že aby získal potřebný podpis, rakouský podnikatel, který žaluje Kaczyńského, že mu nezaplatil za jeho služby, musel uhradit 50 000 zlotých (300 000 Kč) v hotovosti (úplatek?) určitému knězi... Není divu, že situace je tak kritická, že sám Kaczyński se vydal navštívit ministra spravedlnosti/generálního prokurátora v jeho úřadě.

Mezitím Ústřední úřad pro vyšetřování korupce odmítlo Kaczyńského začít vyšetřovat. To nikoho nepřekvapuje, nejen proto, že jak se zdá stojí Kaczyński nad zákonem (jeho limuzína je jediná, kterou bezpečnostní orgány při vjezdu do parlamentu nekontrolují!), ale také proto, že šéf Úřadu pro vyšetřování korupce je bývalým zaměstnancem Srebrny, firmy, kterou ovládá Kaczyński a která hraje  v tomto skandálu hlavní roli. Ryszard Czarnecki, europoslanec za PiS, známý také pod přízviskem Vazelínový muž, protože to je člověk, který je schopen říkat na veřejnosti jakékoliv nesmysly, jen aby šéfům své strany zalezl hluboko do zažívacího traktu, popřel, že by v této věci existoval jakýkoliv střet zájmů. Podle něho je tomu přesně naopak: Skutečnost, že osoba, která vede toto vyšetřování, pracovala pro firmu, která má být vyšetřována, je výhodou, protože "jeho interní informace mohou pomoci vydat rozumné hodnocení".  

Avšak zdá se, že strana Právo a spravedlnost si je dobře vědoma velkého rozsahu svého problému. Jaroslaw Kaczyński dokonce souhlasil, že poskytne rozhovor, což je pro něho docela výjimka. Samozřejmě, rozhovor poskytl časopisu podporujícímu stranu Právo a spravedlnost, takže lze celý slavný rozhovor shrnout  jen ve dvou větách:

- "Souhlasíte, že celá aféra je fiasko, je to neúspěšný pokus opozice vás pošpinit?"

- "Samozřejmě, protože jak všichni vědí, já jsem nesmírně poctivý člověk, který plně dodržuje zákony."

Jak se zdá, Kaczyński není jediný, kdo má co skrývat. Státní lesy požádaly podniky, které od nich kupují dřevo, aby pomohly utajit před veřejností rozsah kácení stromů.  Byly také zveřejněny nahrávky schůzky ministra životního prostředí s lovci. Na té nahrávce ministr přiznává, že je jeho cílem vyvraždit všechny divočáky, aby se zavděčil zemědělcům (více o tom ZDE) i když v Polsku už skoro žádní nezůstávají. Třešničkou na dortu je v tom to, že náměstkyně ministra žádá, aby se schůzka nenahrávala, protože "budu mluvit o věcech, o nichž bych nechtěla, aby byly zveřejněny".   

Problémy má také TVP, státem ovládaná televize kdysi veřejné služby. Rada pro etiku v médiích vydala prohlášení, v němž ostře kritizuje tuto státní televizi za její nenávistnou kampaň proti nedávno zavražděnému primátoru města Gdańsk. Podle Rady pro etiku porušila státní televize TVP 5 ze 7 ustanovení Etického kodexu. Prohlášení také kritizuje skutečnost, že televize TVP šíří propagandu, jejímž cílem je zničit oponenty vládnoucí strany a "používá při tom těch nejhorších technik a nedává jim žádnou šanci se bránit".

Od Adamowiczovy vraždy pravidelně protestují demonstranti před ústředím státní televize TVP během vysílání jejich vlajkového propagandistického "zpravodajského" pořadu. Televize TVP se rozhodla podniknout protiakci a realizovala provokaci: jeden z jejích zaměstnanců, dříve známý jako Youtuber, který si udělal jméno tím, že chodil na demonstrace a natáčel tam lidi poté, co je rozčílil tím, že jim agresivně dával idiotské otázky, vyšel na ulici s falešným vousem a brýlemi a začal demonstranty provokovat:



A pak, když už se dav demonstrantů sešel, ze stanice vyšla Magdalena Ogórek. Jak ji dav uviděl, začal skandovat "HANBA!" a "ZAMĚSTNEJTE NĚJAKÉ NOVINÁŘE!, nicméně však měla možnost dostat se k svému autu a s úsměvem odjet z parkoviště. Videonahrávka je ZDE    

Není to poprvé, co Jacek Kurski, ředitel TVP, zorganizoval údajný útok na stoupence strany Právo a spravedlnost a pak tohoto fingovaného útoku zneužil k útokům na své politické oponenty. Víme to od herečky, která byla v roce 2009 najata, aby zahrála oběť takového útoku, která informovala veřejnost, že ji za její herecký výkon Kurski nezaplatil.

I tentokrát "informovala" televize TVP o situaci jako o tom, že "šílený dav brutálně zaútočil na nezávislé novináře", avšak tentokrát televize TVP porušila všechna pravidla: stanice zveřejnila jména a fotografie údajných útočníků. V důsledku toho se tito demonstranti octli v ohrožení. Někteří byli také šikanováni reportéry TVP - jeden tento reportér se dokonce vnutil do kanceláře psychoterapeuta  - naštěstí tam v tu chvíli zrovna nebyl žádný pacient. Některé demonstranty také navštívila policie a obvinila je, že blokovali dopravu (stáli před automobilem Ogórkové). Když tedy policie tak intenzivně vyšetřuje dopravní přestupky, přece by také měla navštívit Ogórkovou, protože ta byla nafilmována, jak řídí a telefonuje při tom mobilem....

Ale v takových věcech nikdy nevíte. Dvaašedesátiletý demonstrant se stal terčem útoků pěti skinheadů, jimž je kolem dvaceti (psali jsme o tom ZDE) a ten teď sedí na lavici obžalovaných u soudu s nimi. Všichni jsou obviněni z "účasti na potyčce". Mezitím byla další opoziční aktivistce, kterou  zkopal fanatický stoupenec strany Právo a spravedlnost v přítomnosti policisty, odepřena spravedlnost. Policie odmítla útočníka zatknout, a tak bylo vyšetřování zastaveno, protože policie nedokázala útočníka najít, navzdory tomu, že jeho obličej je na videozáznamu incidentu jasně viditelný. Oběť útoku se odvolala, ale bylo jí řečeno, že byla na náměstí plném lidí a "za takových okolností k náhodnému zkopání může dojít".

Ale existují i dobré zprávy. Polsko má nového náměstka ministra digitalizace. Je jím pravicový poslanec Adam Andruszkiewicz, známý především svým radikálním ultrapravicovým aktivismem a tím, že je to podvodník, který požádal o vyplacení diet a cestovného za 68 000 kilometrů ujetých svým soukromým vozem, přestože soukromý vůz nevlastní a nemá ani řidičský průkaz. Adam Andruszkiewicz začal pracovat zcela zásadním způsobem. Přislíbil, že si vezme na paškál Facebok. A tak, od nynějška, pokud vás Facebook zablokuje a vy si budete myslet, že je to neférové, můžete se obrátit na ministerstvo, to se vaším jménem odvolá, a pokud se Facebook rozhodne jej 30 dní ignorovat, pak ... bude případ uzavřen.  No, je to úplně jasné, Polsko už není na kolenou!!

Avšak zdá se, že Mark Zuckerberg nemusí mít starosti, protože Andruszkiewicz má jiný problém. Aby bylo možno ho jmenovat do polské vlády, bylo nutno zamést pod koberec vyšetřování jeho volebního podvodu v roce 2014. Jenže, samozřejmě, ti zatracení novináři to znovu odhalili.  Opravdu jsou tak nevlastenečtí, že natolik ignorují polský státní zájem?

Andruszkiewicz, jehož bývalí kolegové ho obvǐňují, že absolutně neví vůbec nic o ničem týkajícím se počítačů, není jediným "expertem" pracujícím pro polskou pravici. Poslanec ze strany Kukiz'15 právě zaměstnal vůdkyni polské protiočkovací kampaně  (tedy - vlastně kampaně za šíření epidemií) jako svou asistentku. Dr. Jarosław Szymanek, známý svými právními expertízami podporujícími převzetí ústavního soudu stranou Právo a spravedlnost, byl právě vyloučen z akademického života poté, co bylo zjištěno, že je to plagiátor: vydal 18 stránek dizertace své studentky pod vlastním jménem.

Není divu, že všechno v Polsku pokračuje tak, jak to pokračuje: vládní limuzíny se znovu octly uprostřed automobilové nehody, poté, co byl za volant posazen třiadvacetiletý nezkušený člen ochranky bez kvalifikace. Možná, že je jen dobře, že nový boeing 737, zakoupený v listopadu 2017 k dopravě vrcholných politiků, zůstává pořád ještě na zemi, protože pro něj neexistují kvalifikovaní piloti, a politikové tedy  stále létají letadly objednávanými od letecké společnosti LOT. Co je horší, vláda dokázala naprosto zkazit největší naději polského průmyslu v posledních letech - masovou výrobu grafénu. Poté, co byl vynálezce výrobního procesu, dr. Włodzimierz Strupiński,  odsunut stranou, práva na výrobu tohoto revolučního materiálu byla předána speciálně vytvořené firmě,  nic z toho však není a bylo právě oznámeno, že tato firma prodává své stroje.  Ono je to tedy jedno, protože mezitím Čína vytvořila vlastní metodu jak vyrábět tento materiál...

Zdá se, že jedinou nadějí je, aby polští občané vzali věci do vlastních rukou. První úspěch už je tady: Evropské středisko Solidarity je svědkem toho, že mu polská vláda drasticky omezila financování poté, co se odmítlo podrobit vládním požadavkům, aby změnilo svou historicky danou politickou strategii a osobní rozhodování (vládě vadilo, že toto středisko "podporuje levičáctví"   - je to legrační, pokud si pamatujeme, že Solidarita byla především odborový svaz, který hájil práva dělníků). Chybějící 3 miliony zlotých (18 milionů Kč) se vybraly prostřednictvím spontánní crowdfundingové akce.  Polsko ale těžko může být řízeno prostřednictvím crowdfundingových pokusů stoupenců opozice, nebo ano?






0
Vytisknout
10881

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2019