Napětí mezi Indií a Pákistánem může zmírnit příměří v Kašmíru

28. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Mezi tradičními rivaly a jadernými velmocemi - Indií a Pákistánem – roste nebezpečné napětí. Pákistán tvrdí, že nad jím spravovanou částí Kašmíru sestřelil dvě indické stíhačky, přičemž piloti byli zajati. Indie se brání, že cílem náletu byl tábor islamistického hnutí Jaish-e-Mohammed, které se přihlásilo k nedávnému útoku v indické části Kašmíru. Podle indické vlády byl Pákistán do útoku zapleten. Indie navíc tvrdí, že na svém území zmařila pokus o bombardování vojenských zařízení. Mezitím přicházejí zprávy o střetech mezi indickými a pákistánskými vojáky.

Spojené státy, Rusko, Čína a Evropská unie apelují na obě atomové velmoci, aby zachovaly chladnou hlavu. Má se za to, že obě země, které od roku 1947 mezi sebou vedly tři války, disponují 200 jadernými hlavicemi.

Odborník na jaderné zbraně z Princetonské univerzity Zia Mia soudí, že tenze mezi Indií a Pákistánem nemusí nutně vyústit ve zničující konflikt. Jedním z důvodů, proč Indie v Pákistánu zaútočila, jsou blížící se volby. Nacionalistická vláda Narendry Modiho tak chce na domácí půdě získat politické body. Podle experta se ani jedna z velmocí nechce vzdát Kašmíru, avšak jedině příměří může předejít další eskalaci konfliktu.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7185

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019