Téměř 500 Corbynových spojenců podepsalo omluvu za antisemitismus

1. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Členové Labouristické strany přiznávají "kolektivní selhání" a omlouvají se židovské komunitě


Téměř 500 labouristických stoupenců Jeremyho Corbyna podepsalo otevřený dopis, jímž se omlouvají židovské komunitě za "kolektivní selhání" jejich strany ohledně antisemitismu.

Tato iniciativa vznikla poté, co labouristický poslanec Chris Williamson byl suspendován za to, že tvrdil, že se labouristé za antisemitismus "omlouvají příliš mnoho".

Video: Chris Williamson jak tvrdí, že se labouristé za antisemitismus "omlouvají příliš mnoho"



Někteří labourističtí poslanci, kteří z této strany odešli minulý týden, poukázali na to, že Labouristická strana není schopna řádně antisemitismus řešit. Židovská poslankyně Luciana Bergerová označila Labouristickou stranu za "tak institučně rasistickou, že se z toho zvedá žaludek".

V dopise, který podepsalo téměř 500 členů Labouristické strany, se praví: "Jsme členové Labouristické strany, kteří podporují Jeremyho Corbyna v jeho vedení a pokrokový socialistický program a antirasistické principy Labouristické strany.

Jsme svědky antisemitismu od členů Labouristické strany, na internetu i offline. Uznáváme, že jako hnutí jsme tento problém přiznali příliš pomalu, byli jsme příliš tolerantní vůči existenci antisemitských názorů v naší straně, příliš defenzivní a příliš ochotní tento problém bagatelizovat.

Upřímně se omlouváme židovské komunistě a našim židovským soudruhům ve straně, za své dosavadní kolektivní selhání v této věci."

Iniciativu podpořila skupina Momentum, která podporuje Jeremyho Corbyna, uprostřed hlubokého znepokojení ohledně postoje Labouristické strany vůči antisemitismu. Momentum také na internetu zveřejnilo video demaskující antisemitské konspirační teorie. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6853

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019