Facebook systematicky bojoval proti zákonům na ochranu soukromí zaměřením na individuální politiky

2. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Firma Facebook se systematicky zaměřovala na jednotlivé vlivné politiky v různých zemích světa, jimž slibovala investice a další pobídky, pokud zabrání přijetí zákonů na ochranu soukromí. Vyplývá to z interních dokumentů Facebooku, které získal týdeník Observer


Facebook se cíleně zaměřoval na stovky poslanců a členů regulačních orgánů ve snaze ovlivnit je v mnoha zemích světa, včetně Británie, USA, Kanady, Indie, Vietnamu, Argentiny, Brazílie, Malajska a všech 28 členských zemí EU.

Facebook lobboval u politiků po celé Evropě ve snaze zabránit přijetí GDPR. Zneužil feministických memoárů své šéfky Sheryl Sandbergové ve snaze dostat na svou stranu "nepřátelské" feministické komisařky Evropské unie. Vyhrožoval, že nebude investovat do těch zemí, které neschválí zákony podporující podnikatelskou strategii Facebooku.

Facebook především vyvíjel obrovský nátlak na někdejšího irského premiéra Endu Kennyho. Irsko hraje klíčovou roli při regulaci technologických firem v Evropě, protože irský komisař pro ochranu osobních dat jedná jménem všech 28 členských zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6868

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019