Zkuste si představit evropské volby v Británii

5. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že Spojené království (UK) se přiblížilo možnosti konání voleb do Evropského parlamentu (EP). To by zřejmě muselo vést k reorganizaci celého uspořádání EP, do něhož se zatím má volit podle klíče, v němž už nejsou obsaženi britští poslanci. A to všechno by se mělo dělat jen proto, aby zvolení poslanci za UK nakonec v EP ani nezasedli? To by byl důsledek odchodu UK z EU ke dni 30. června: volby by se konaly, ale UK by vstoupilo z EU před prvním zasedáním EP. Absurdní.

 

Spíše to vypadá tak, že 30. červen je zase jen nějaké datum, které bude nutno posunout, a tak stále dokola. Na tom už toho moc nového a zajímavého není. Co mne naopak fascinuje, to je představa, jak by asi mohly probíhat britské volby do EP. Konzervativci i labouristé jsou přece naprosto rozloženi právě v evropské otázce. Jaké kandidáty asi postaví do takových voleb? Jaký program budou mít? Co na to voliči? Budou ty volby chápat jako jakési druhé referendum o EU? Nebo k nim vůbec nepřijdou?

Nikdo v UK není připraven na volby, které mají být za necelé dva měsíce, a to v situaci, kdy se obě hlavní strany svíjejí v epileptických křečích. Dokonce se mi zdá, že neexistuje ani konsensus, jak takové volby chápat. Budou politici voliče mobilizovat k účasti, nebo je budou odrazovat? Nebo chvíli tak, a chvíli naopak? Představte si, že čtvrtina Konzervativní strany půjde do evropských voleb s jasně postavenou agendou tvrdého brexitu, druhá čtvrtina bude mít program postavený na celní unii, třetí čtvrtina bude požadovat v kampani druhé referendum a poslední čtvrtina zrušení aktivace článku 50 a setrvání v EU.

Ta čtvrtina, která bude vyžadovat druhé referendum, by se mohla rozštěpit na další frakce podle volby otázky a dalších podmínek pro vysněný plebiscit, stejně tak čtvrtina s jasným programem celní unie by se mohla rozdělit na různých modelech, jakým by tato celní unie mohla fungovat. Tvrdí brexitáři by se zase mohli zacyklit na řešení otázky, jak zajistit po tvrdém brexitu na irsko-britské hranici kontroly a zároveň zachovat tu hranici neviditelnou.

A labouristé? Nejsou na tom lépe. Zatím jako opozice nejsou vystaveni žádnému přímému tlaku na to, aby ukázali, jaké to s nimi vlastně je. Případné diskuse nad volebním programem pro evropské volby může ale velmi drsně odkrýt, že jejich strana je stejně rozštěpená jako toryové. Zkrátka řečeno: jestliže se nám dnes zdá britská politická scéna naprosto rozdrobená a neschopná se na ničem dohodnout, kampaň do evropských voleb může způsobit takové změny, že se nám zpětně dnešní situace bude zdát jako dokonale přehledná a konsolidovaná.

0
Vytisknout
8623

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2019