Deutsche Bank čelí postihu za to, že proprala více než 20 miliard dolarů ruských špinavých peněz

17. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Problematická německá banka Deutsche Bank čelí pokutám, žalobám a možnému trestnímu stíhání příslušníků svého "vysokého managementu" kvůli své roli v projektu propírání více než 20 miliard dolarů ruských špinavých peněz. Vyplývá to z důvěrné analýzy, kterou získal deník Guardian.

Banka přiznává, že existuje velké riziko, že regulační orgány v Británii a v USA proti ní podniknou "podstatné disciplinární akce".



Deutsche Bank se podílela na obří operaci propírání špinavých peněz, zvané "Globální pradlenka". Ruští zločinci s vazbami na KGB a Kreml používali v letech 2010-2014 tohoto systému ve snaze přesunout peníze do západního finančního systému. Podle detektivů šlo možná až o 80 miliard dolarů.

Firmy fungující jako "bílí koně", většinou registrované v Británii si navzájem "půjčovaly" peníze. Firmy pak na základě těchto fiktivních dluhů udělaly bankrot. Zkorumpovaní soudci v Moldově pak tyto dluhy "ověřili", takže do Moldovy prostřednictvím banky v Lotyšsku byly přesunuty miliardy dolarů.

Deutsche Bank byla používána k proprání těchto peněz prostřednictvím její bankovní sítě - umožnila tak, aby ilegální ruské platby pronikly do USA, do EU a do Asie.

Banka si těchto podvodů vůbec nebyla vědoma, do té doby, kdy o nich informoval projekt deníku Guardian o organizovaném zločinu a korupci. Posléze banka identifikovala četné "rizikové firmy", 1244 firem v USA, 329 v Británii a 950 v Německu. Ty provedly více než 700 000 transakcí, v hodnotě 62 milionů liber v Británii, 47 milionů dolarů v USA a 55 milionů euro v Německu.

Deutsche Bank je také vyšetřována ve Washingtonu kvůli svým transakcím s Donaldem Trumpem. 15. dubna vydali američtí demokraté z parlamentního výboru pro výzvědné a finanční služby soudní příkaz požadující, aby Deutsche Bank poskytla dokumenty o půjčkách Donaldu Trumpovi.

Během dvaceti let si Trump půjčil od Deutsche Bank více než 2 miliardy dolarů. V roce 2008 udělal bankrot, přestal splácet půjučku ve výši 45 milionů dolarů a banku zažaloval. Banka posléze půjčila Trumpovi dalších 300 milionů dolarů - což pobavilo informované pozorovatele a je to záležitost, která zůstává nevysvětlena.

V posledních letech byla Deutsche Bank několikrát těžce potrestána regulačními orgány. V letech 2011-2018 zaplatila 15,5 miliard dolarů na pokutách, většinou kvůli transakcím s pochybnými ruskými penězi.

Banka je také vyšetřována za svou roli v největším evropském bankovním skandálu, který se týká dánské Danske Bank. Ta proprala 200 miliard euro ruských špinavých peněz prostřednictvím své pobočky v Estonsku. Deutsche Bank poskytla podobné bankovní služby prostřednictvím své americké pobočky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9481

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019