Trump jako přítel autokratů: Demokraté nalezli bojový pokřik pro kampaň v roce 2020

17. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Demokraté hodlají přesvědčit voliče, že Trump představuje reálnou hrozbu globální demokracii a americké bezpečnosti, napsal Uri Friedman.


Americké prezidentské volby se obvykle týkaly toho, který kandidát lépe povede svobodný svět. Nyní Demokraté prosazují v moderní americké politice bezprecedentní argument: Zvolte jednoho z nich, jinak Donald Trump svobodný svět nenapravitelně poškodí.

Nadbíháním diktátorům a odvrhováním demokratických spojenců v zahraničí, napodobováním autokratů a podkopáváním institucí doma, zabezpečuje Trump svět po autokracii, říkají budoucí prezidentští kandidáti. Definující boj naší doby proběhne mezi silami demokracie a autoritářství, tvrdí, a lídr země svobody zabloudil na nepřátelské území.

To je centrální téma nedávných zahraničněpolitických projevů Bernieho Sanderse, Elizabeth Warrenové a Petea Buttigiega, důvod, proč Kamala Harrisová představila Trumpa coby hlavní hrozbu americké národní bezpečnosti. Minulý čtvrtek šlo o hlavní sdělení inaugurálního projevu Joea Bidena.

Světové demokracie jsou nyní pod větším tlakem než jakému čelili od doby, kdy ve 30. letech povstal fašismus, ohrožené vzestupem Číny a Ruska a iliberálními hnutími v mnoha demokratických společnostech, poznamenal Biden. Ale "zdá se, že Donald Trump je ve druhém týmu" a "nedodržuje základní demokratické principy".

To ráno, kdy Biden přednesl své vyjádření, si Trump "dělal legraci" na Twitteru ohledně setrvání v úřadě po uplynutí dvou funkčních období a retvítnul pochvalu ultrapravicového komentátora za to, že politici smýšlející podobně jako Trump, Jair Bolsonaro v Brazílii a Viktor Orbán v Maďarsku, nyní vedou "hrdé národy".

"Nikdy v posledních osmi dekádách jste nemohli říci, že americký prezident nestojí na straně demokratického světa," prohlásil bývalý diplomat Nicholas Burns, který nyní působí v Bidenově zahraničněpolitickém poradním týmu. Tedy: Až dosud.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5727

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2019