Doporučení čtenářům BL: Ve jménu vlasti (VII. řada, premiéra duben 2018, USA)

Rozdělit společnost na tábory obracející zbraně proti sobě

25. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

"Je ale neuvěřitelné jak právě ta narativní strategie – dovolávání se hlasu lidu, jednoduché vnímání světa a nutnost bránit “naší pravdu” případně identitu - dokáže rezonovat v českých a moravských regionech, stejně jako například na americkém středozápadě. Důchodce Balda (
například ZDE) zatarasující železniční koridory, aby zabránil příchodu neextistujících migrantů je jenom tím nejkřiklavějším příkladem v kontextu ČR."

O společných prvích manipulace diskursu na pozadí zajímavě pojatého amerického seriálu s dezinformační tématikou...

V jednom z prvních ucelených zpracování tématiky dezinformací na televizních obrazovkách vykresluje americká televizní série (především její VII. řada) inspirovaná původní izraelskou televizní sérií Hatufim (Zajatci války) dezinformátora Bretta O’Keefa (ztvárněného hercem Jakem Weberem), bývalé agenty CIA Carrie Mathisonovou a Saula Berensona (Claire Danes a Mandy Patinkin).

O’Keefovi se díky svému konspiračnímu vysílání a sérii manipulací včetně falešné zprávy o smrti jednoho z jeho mladých posluchačů odhodlaných bránit O’Keefa se zbraní v ruce před jeho zatčením, podaří vyvolat občanské nepokoje, které ohrožují Elizabeth Keane (Elizabeh Marvel ztvárňující čerstvě zvolenou ženu v čele USA, historicky první) ve funkci prezidentky Spojených států amerických.

Je zajímavé sledovat paralely mezi postavou Bretta O’Keefa a Jaromíra Soukupa. Samozřejmě, že Brett O’Keefe si od prvopočátku, narozdíl od Soukupa, pěstuje image menšinového bojovníka za svobodu a hlasu pravých a upřímných Američanů, kteří v elitářské politice nejsou slyšet. Soukup je spokojený byznysman ze “střední Evropy” – zřejmě nikdy nemusel řešit životní situace jako O’Keefe.

Je ale neuvěřitelné jak právě ta narativní strategie – dovolávání se hlasu lidu, jednoduché vnímání světa a nutnost bránit “naší pravdu” případně identitu - dokáže rezonovat v českých a moravských regionech, stejně jako například na americkém středozápadě. Důchodce Balda (například ZDE) zatarasující železniční koridory, aby zabránil příchodu neextistujících migrantů je jenom tím nejkřiklavějším příkladem v kontextu ČR. 

Bývalý důstojník CIA Saul Berenson, v VII. sérii vystupující coby poradce pro národní bezepečnost, se rozhodne vyhledat vysokého důstojníka ruské vojenské rozvědky Jevgenije Gromova (Costa Ronin), kterého americké a německé tajné služby zatkly při potírání teroristického útoku v Berlíně v jedné z předchozích sérií, a kterého drží na střeženém místě pod utajovanou identitou výměnou za poskytování informací o GRU. Gromov Berensonovi potvrdí, že GRU na přípravě podobných operací intenzivně pracovala, ale že i kdyby se o operaci GRU jednalo, tak by o ní nedisponoval žádnými informacemi. Rozhovor Gromov zakončí vyjádřením, že "někdy jsou občanské nepokoje prostě jenom občanské nepokoje”. 

Před Saulem Berensonem a Carrie Mathisonovou ale v tu chvíli do popředí vystupují kontury zlověstné reality, kde si nikdo nemůže být nikým a ničím jistý, a kde i spousta jejich kolegů z oblasti bezpečnosti v dobré víře vlastně nahrává schématu ovlivnit americkou politiku a rozdělit americkou společnost na dva znesvářené tábory obracející zbraně proti sobě. Bezděky se zde nabízejí slova bývalého šéfa CIA Jamese Comeyho, která pronesl veřejně před zákonodárci po svém odvolání Donaldem Trumpem: “Postupně jsem si začal uvědomovat rozsah škod napáchaných na americké společnosti a na americké demokracii.” (například ZDE).

0
Vytisknout
8149

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019