Proč „skvadra“ mladých kongresmanek reprezentuje více Američanů než Donald Trump

18. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump zcela záměrně útočí na čtyři mladé kongresmanky, které v Kongresu prosazují progresivní politiku, kupříkladu Nový zelený úděl. Trump naznačil, že tyto političky nejsou pravými Američankami, a vzkázal jim, aby se vrátily, odkud přišly.

Zdá se, že americký prezident například neví, že Portoriko, odkud pochází kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová, je území patřící Spojeným státům. Tři ze čtyř Trumpem napadených kongresmanek se narodily v USA. Donald Trump sází na nativistickou a rasistickou kartu - což je běžná praxe plutokratů - aby se tak vyhnul třídnímu hodnocení, konstatuje Juan Cole.

Jenže tato „skvadra“ v řadě ohledů reprezentuje dnešní Ameriku mnohem více než šéf Bílého domu.

Kongresmanky Ayanna Presleyová a Ilhan Omarová symbolicky reprezentují zhruba 14 procent Američanů, kteří mají úplný nebo částečný černošský původ.

Ocasio-Cortézová reprezentuje asi 18 procent Američanů, kteří mají hispánský a latinskoamerický původ.

Téměř 14 procent Američanů se nenarodilo přímo ve Spojených státech. Tito lidé mají symbolické zastoupení kongresmanky Omarové, jež se narodila v Somálsku a do USA přijela jako desetiletá uprchlice.

Pointa spočívá v tom, že rodiče těchto političek jsou obyčejní manuálně pracující lidé. Pokud sečteme výše uvedená procenta a „modré límečky“, získáme 85 procent, tedy většinu Američanů. Kdyby se „skvadře“ podařilo sjednotit manuálně pracující Američany, nehledě na jejich původ, mohla by Trumpa připravit o jeho elektorát.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6543

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019