Boris Johnson nyní obviňuje EU ze své vlastní blbosti

31. 7. 2019

čas čtení 5 minut


Skupina bláznů, podvodníků a šílenců, kteří ovládli britskou vládu, je stále posedlá imperiální představou, že když Británie luskne prsty, všechny ostatní země musejí okamžitě splnit veškerá její přání.

Boris Johnson požaduje od Evropské unie, aby byla zrušena irská podmínka. Ta zajišťuje, aby po odchodu Británie z EU zůstala hranice mezi EU a Severním Irskem otevřená - tím, že buď Severní Irsko či celá Británie budou nadále muset dodržovat předpisy evropského trhu a evropské celní unie.

Až po týdnu po svém jmenování se Johnson "dostal" k tomu, aby zatelefonoval irskému premiéru Leovi Varadakarovi. Irští činitelé to považují za neuvěřitelnou urážku, protože dosud bylo vždycky tradicí, že nový britský premiér či premiérka zatelefonovali irskému premiéru do 24 hodin. Rozhovor nebyl úspěšný: Johnson od Varadakara požadoval, aby EU zrušila irskou podmínku, Varadakar zdůraznil, že to není možné a že se nově vyjednávat o už uzavřené dohodě o odchodu Británie z EU jednat nebude.

Johnson se posléze vyjádřil, že pokud EU neustoupí od irské podmínky, divoký brexit bude jen její vina. Je to zřejmě začátek Johnsonovy propagandistické "války" proti EU.  ZDE 

Proč vypadá irský premiér Varadakar vedle Johnsona jako velký státník?

O tom píše v Guardianu irský novinář Séamas O’Reilly. Zdůrazňuje, že převzetí moci šílenci v Británii výrazně posílilo Varadakarovi pozici jako irského premiéra. Varadakar zosobňuje v Irsku středopravicovou směsici mírného sociálního pokrokářství a propodnikatelského neoliberalismu. Je považován za neslaného, nemastného a nudného.

 

Jak je tedy možné, že když nyní stojí před Brity, že ho tolik lidí považuje za stoického a důstojného státníka? No, představte si, aniž byste se nad tím usmívali od ucha k uchu, že bude vaše schopnost vypadat státnicky a důsledně, protože  bude poměřována s Johnsonovou, vaše schopnost vystupovat jasně bude poměřována s Mayovou, vaše schopnost vystupovat kriticky a analyticky s Farageovou. Už jen tím, že řeknete dva dny po sobě tutéž věc a nelžete, byste nad britskými politiky získali obrovský náskok.

Nejenže je Irsko nyní obrovským způsobem proevropské a nesmírně mu záleží na udržení míru v Severním Irsku, je také zděšeno kohortou absurdních šarlatánů, kteří v Británii uchvátili moc. Johnson a jeho vláda si dosud plně neuvědomili, jak odporně vypadají pro ostatní svět - a pro Irsko zvlášť. Stručně řečeno, jednají jako komická verze etonských imperialistů, o nichž zpívají Irové vzbouřenecké písně už dlouhá staletí: britský premiér se, když byl ministrem zahraničí, zeptal, proč  Varadakar, muž indického původu, se "nejmenuje Murphy jako všichni ostatní tam v Irsku", a pohrozil Severnímu Irsku  přímou vládou z Londýna. Postavit se proti tomuto všemu není jen pro Varadakara strategicky nezbytné, je to pro něho z hlediska irské domácí politiky naprosto bez rizika.

Vypovídá to hodně o mánii brexitérů, kteří jsou přesvědčeni, že EU jakýmsi způsobem Varadakara nutí, aby zastával tento postoj, jako by to pro něho na domácí politické scéně nebylo obrovským způsobem výhodné. Angličtí brexitéři se zřejmě domnívají, že Irsko by potají strašně chtělo destabilizovat mír v Severním Irsku a vybudovat na pět set kilometrů dlouhé hranici nové pohraniční zátarasy jen proto, aby si Británie mohla zničit svou vlastní ekonomiku, a jen ti zlí byrokraté v Bruselu mu v tom brání. Varadakarovo postavení je v Irsku nyní nesmírně výhodné: je "nucen" realizovat rozumnou politickou strategii, která je v zájmu jeho země, proti nejnesympatičtějším politickým oponentům.

Řekněme to jasně: Varadakar vypadá jako státník jen proto, že se britská vláda chová jako rozmazlené, xenofobní děti. Bohužel to brexitérům v britské vládě vůbec nedochází. V pondělí napsal bývalý šéfredaktor bulvárního anglického deníku The Sun,  že nálada mezi brexitéry je "velmi optimistická". "Vlivní angličtí toryové mi na dvou recepcích nedávno řekli, že 'Varadakar není moc chytrej' a 'Irsko ustoupí' - a toto, pozoruhodně, je, jak se zdá oficiální politika britské vlády za Johnsona. Jsou protiirští, arogantní, nebezpeční a naprosto se mýlí."

Britský establishment buď a) si opravdu myslí, že Varadakar bude trpět za to, že rozumně protestuje proti katastrofálnímu politickému vandalismu na hranicích Irska, anebo b) se rozhodl vnucovat tyto sesmolené nesmysly anglické veřejnosti, kterou udržuje systematicky neinformovanou, do té doby, až jim prostě dojde dech.

Zdá se, že je nyní oficiální britskou politikou přesvědčení, že v určitý moment se Irsko zděsí hrozby Británie zničit se před jeho očima. Ať už si to uvědomují nebo ne, to znamená, že si angličtí politikové myslí, že Irsku jde víc o osud Británie než samotné britské vládě. Vzhledem k tomu, jak zkorumpovaná kabala naprosto izolovaných hejsků v Londýně nyní vládne, v této poslední věci mohou mít pravdu.

Bohužel, ale Irsko není jakýsi věrný přítel, jehož existence slouží výlučně k tomu, aby obětavě podporoval britské ambice. Varadakar vypadá jako dospělý člověk, protože Británie se chová jako batole, jemuž je nutno vysvětlovat, že jiné země existují nadále i tehdy, když batole zavře oči. Ve svém vlastním zájmu by je měla velmi rychle otevřít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11456

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2019