Nekontaktované brazilské indiánské kmeny čelí za Bolsonara genocidě

8. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Dojde k ní v důsledku úsilí Jaira Bolsonara zrušit dosud platnou brazilskou politickou strategii ochraňování domorodého obyvatelstva, varuje skupina čelných expertů v otevřeném dopise, adresovaném ultrapravicovému brazilskému prezidentu.

Tito odborníci vyjadřují své varování poté, co byl náhle a bez vysvětlení propuštěn z úřadu pro záležitosti domorodých kmenů čelný brazilský expert na izolované a až nedávno kontaktované domorodé kmeny.

 

Bruno Pereira, který letos úspěšně vedl největší expedici za mnoho desetiletí, která kontaktovala dobrovolně izolovaný domorodý kmen, byl minulý týden vyhozen ze zaměstnání. Důvod pro jeho propuštění nebyl udán, ale interpretuje se to jako další krok v Bolsonarově úsilí zlikvidovat ochranu brazilských domorodých kmenů.

Experti  varují, že za Bolsonara se podstatnou měrou zvýšily násilné útoky proti území domorodých indiánů. Od letošního ledna došlo už k 153 takovým útokům, loni za celý rok jich bylo 76.

Bolsonarův ministr hornictví Bento Albuquerque oznámil minulý týden, že nové zákony pro otevírání dolů a farem na domorodých územích budou hotovy tento měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6731

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2019