Boris Johnson odkládá hlasování o své dohodě o brexitu na pondělí

19. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že se při dnešním mimořádném zasedání britské Dolní sněmovny hlasování o Johnsonově "dohodě" o brexitu nakonec nebude konat.

Jeden z konzervativních vzbouřenců, Oliver Lettwin, podporován celou opozicí, totiž navrhuje zákonný dodatek, aby hlasování o Johnsonově smlouvě s Bruselem neprošlo, dokud nebude schválen celý zákon o odchodu Británie z EU.

Poslanci se totiž obávají, že kdyby v sobotu byla hlasováním schválena Johnsonova dohoda o brexitu, Johnsona by to osvobodilo od povinnosti podle Bennova zákona požádat Brusel o odklad. A brexitoví fundamentalisté by pak mohli odmítnout hlasovat pro zákon o brexitu, což by znamenalo divoký brexit, jemuž se sněmovna chce vyhnout.

Pokud neproběhne ve sobotu hlasování o Johnsonově dohodě o brexitu, Johnson má právní povinnost zažádat Brusel o tříměsíční odklad brexitu.


 


Johnson v sobotu oznámil, že pokud projde tento Lettwinův dodatek, hlasování o dohodě o brexitu bude zrušeno a celá věc bude odložena až na pondělí, kdy Johnson předloží k hlasování zákon o odchodu Británie z EU.

Celá věc je nesmírně kontroverzní. Ministr financí Sajid Javid odmítl požadavek poslanců, aby byla zveřejněna vládní analýza, do jaké míry Johnsonova dohoda o brexitu poškodí  Británii ekonomicky. Není to zapotřebí, protože "plníme vůli lidu", řekl Javid.

Všichni brexitoví fundamentalisté chtějí nyní hlasovat pro Johnsonovu dohodu, i když, paradoxně, je z jejich hlediska horší než předchozí dohody vyjednané Theresou Mayovou. Dočasná "irská podmínka" se totiž stala podmínkou permanentní.

Brexitoví fundamentalisté z Konzervativní strany však chtějí pro Johnsonovu dohodu hlasovat, protože se těší, že Británie skončí divokým brexitem. Do prosince 2020, do kdy bude podle dohody běžet "přechodové období", se totiž nedá vyjednat nová obchodní smlouva Británie z EU, takže v  prosinci 2020 dojde k divokému brexitu automaticky.

V Londýně se v sobotu koná obrovská demonstrace proti odchodu Británie z EU. Po mnoho měsíců ukazují průzkumy veřejného mínění, že si Británie přeje setrvat v Evropské unii.

Nicméně poslanci zřejmě Johnsonovu dohodu o brexitu v pondělí schválí většinou pouhých tří hlasů, viz grafika v záhlaví tohoto článku.

0
Vytisknout
6115

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2019