OSN zesměšnila svou Radu pro lidská práva

18. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Aktivisté reagovali zuřivě poté, co Venezuela získala ve čtvrtek křeslo v Radě OSN pro lidská práva, navzdory dobře zdokumentované skutečnosti, že tvrdě potlačuje lidská práva. Druhé křeslo v Radě získala Brazílie, jejíž ultrapravicový předák Bolsonaro se lidským právům opakovaně veřejně vysmívá.

 (Dalším nově zvoleným členem rady pro lidská práva je například i Mauretánie, kde žije zhruba 500 000 osob v postavení otroků - pozn. KD.)

Asi 4,5 milionu Venezuelanů uprchlo ze země, aby se vyhnulo hospodářskému a sociálnímu kolapsu a šéf státu Nicolás Maduro používá armády k potlačování opozice. Opoziční aktivisté, novináři a obhájci lidských práv jsou často vězněni a bezpečnostní jednotky uvězněné občany beztrestně mučí.

"Včlenění Venezuely a Brazílie do Rady OSN pro lidská práva je krokem zpět v historii lidských práv v jihoamerickém regionu," uvedl Rodolfo Montes de Oca, právník z venezuelské lidskoprávní organizace Provea.

Brazilský ultrapravicový předák Bolsonaro opakovaně vychvaluje mučení, které prováděla vojenská diktatura v jeho zemi, povzbuzuje policii, aby prováděla mimosoudní vraždění a říká, že doufám, že "kriminálníci zemřou na ulicích jako švábi".


Rada OSN pro lidská práva je zvyklá na kontroverze. V minulosti v ní zasedaly četné represivní režimy včetně Kuby, Saúdské Arábie, Číny, Indonésie a Ruska. USA z Rady loni v červnu podruhé odešly se stížností, že je Rada zaujatá proti Izraeli.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9147

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2019