Příměstské a regionální vlaky, autobusy: Německo přidá veřejné dopravě 1,2 miliardy eur

18. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
V rámci klimatického balíku bude v Německu vládní podpora veřejné železniční a autobusové dopravy v příštích čtyřech letech navýšena. Přiměje to více lidí, aby se zřekli automobilu?


Německo chce navýšit podporu veřejné dopravy nad původně plánovanou úroveň, aby lidi přimělo méně využívat osobní auta a tak bojovalo proti změně klimatu.

Ministerstvo financí sdělilo listu Spiegel, že plánuje navýšit takzvané regionalizační fondy. Tyto peníze především financují síť regionálních a příměstských vlaků, ale v některých případech také provoz autobusů. Malá část fondů je také využívána k nákupu nových vlaků nebo stavbě nových tratí.

Zmíněné fondy budou navýšeny o částku 150 milionů eur v roce 2020 a 300 milionů v letech 2021 a 2022. Dalších 450 milionů zamíří do veřejné dopravy v roce 2023.

Příliv peněz posílí další plánovaná zvýšení, uvedlo ministerstvo.

Prosazování místní dopravy tvoří jeden z aspektů vládního klimatického plánu. Ve vládním klimatickém balíku stát oznámil záměr přijít s alternativami k létání a jízdě autem.

Vládní návrh zákona o ochraně klimatu vzniká velmi rychle. Podle insiderů bude předložen Bundestagu příští týden s cílem schválit zákon před sjezdem koaliční strany SPD v prosinci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6242

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019