Environmentální náklady těžby kryptoměn

27. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Bitcoin, Ethereum, Litecoin a Monero - názvy digitálních kryptoměn slyšíme stále častěji. Ale navzdory tomu, že nemají fyzickou reprezentaci, podle vědců University of New Mexico se vyznačují nemalými environmentálními náklady.


"To co na tomto výzkumu nejvíce překvapí je, že ukázal, že zdravotní a environmentální náklady těžby kryptoměn jsou značné: Možná větší, než si většina lidí uvědomuje," říká ekonom Benjamin Jones.

Kryptoměna je internetová forma burzy, která existuje pouze v digitálním světě. Nezávislí "těžaři" soupeří o vyřešení složitých algoritmů, které pak poskytují bezpečné kryptografické zhodnocení. Těžaři jsou odměňováni v jednotkách kryptoměn.

Avšak mechanismus, který má na svědomí velkou přitažlivost kryptoměn, také využívá neuvěřitelné množství energie.

V novém článku nazvaném ´Kryptoškody: Odhady peněžní hodnoty dopadů těžby kryptoměn na znečištění ovzduší a lidské zdraví´ publikovaném v časopise Energy Research & Social Science Andrew Goodkind, Benjamin Jones a Robert Berrens odhadují environmentální dopady technik těžby. S využitím existujících údajů o využití energie pro těžbu kryptoměny a baterie ekonomických hodnotících technik trojice dokázala vyčíslit dopady.

Praktiky nezávislé produkce čili "těžby" kryptoměn využívají energeticky náročný specializovaný počítačový hardware a mohou probíhat kdekoliv. Operace velkého rozsahu zvané těžební tábory se nyní soustřeďují kolem nejrychlejšího internetového připojení a nejlevnějších zdrojů energie - bez ohledu na to, zda tato energie pochází z obnovitelných zdrojů nebo ne.

Výzkumníci odhadují, že v roce 2018 na každý 1 dolar "vytěžený" v kryptoměnách připadlo 0,49 dolaru zdravotních a klimatických škod v USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9041

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019