Zatímco se armáda blíží k jejich městu, Syřané balí své věci

3. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Otec čtyř dětí v syrském Sarakíbu prochází hromadu trosek a dává sbohem tomu, co zbylo z jeho rodného města, poté co jeho sousedé utekli před postupujícími vládními vojsky.


"Jsem zde, abych naposledy viděl svou čtvrť," říká osmatřicetiletý muž, který s rodinou utekl před deseti dny.

Na městském tržišti zůstávají stolky pro ovoce a zeleninu prázdné, obchody jsou zavřeny. Ulice zmáčené deštěm jsou takřka prázdné.

Ticho ruší jen kovové dveře, jimiž zmítá vítr, a bručení náklaďáku, který je tu také kvůli snaze na poslední chvíli vyzvednout své věci.

Ve zničené budově visí bez pohnutí dva stropní ventilátory. Z tyče visí pocuchaný závěs.

Po týdnech smrtícího bombardování vládními silami a jejich ruskými spojenci bylo mnoho domů v Sarakíbu srovnáno se zemí.

Severně od města se nějaké tři miliony lidí snaží uniknout z toho, co zbylo z džihádistické bašty Idlíbu. Polovina z nich už byla v minulosti jednou vysídlena.

Násilí na severozápadě vyhnalo od prosince z domovů více než 388 000 lidí, uvádí OSN.

Vláda v Damašku podporovaná od roku 2015 Ruskem znovu obsazuje jednu povstaleckou oblast za druhou a nyní kontroluje asi 70 % syrského území.

Po celé měsíce se chystá na Idlíb, který je ovládán bývalou syrskou pobočkou al-Kájdy, ale kde jsou také přítomny další povstalecké skupiny.

Sarakíb, který leží na křižovatce dvou hlavních silnic vypadá jako příští cíl vládní ofenzívy.

Jen před několika měsíci město čítalo nějakých 110 000 obyvatel, uvádí organizace Syrian Observatory for Human Rights. Avšak v sobotu, když se fronta nacházela jen pět kilometrů daleko, je již většina obyvatel opustila.

Na jednom místě tucet povstalců odpočívá před návratem na frontu. V ponurém betonovém bunkru sedí kolem kotle s čajem.

"Budeme bojovat do posledního náboje - třeba kameny, čímkoliv, co najdeme," říká Abú Trad, odhodlaný udělat pro obranu svého rodného města cokoliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6748

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2020