Celní správa oznámila další pokles příjmů ruské ekonomiky z vývozu

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruská ekonomika nadále ztrácí příjmy z vývozu v souvislosti se zpřísněním amerických sankcí, kvůli nimž zahraniční banky začaly na začátku roku 2024 masivně blokovat platby do Ruské federace.

V lednu až únoru se příjmy země z prodeje zboží do zahraničí snížily o 7,6 % na 58,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Interfax s odvoláním na údaje Federální celní služby (FCS).

Jak vyplývá ze statistik, všechny klíčové položky ruského exportu byly v červených číslech. Příjmy z vývozu nerostných surovin do zahraničí klesly o 10,7 % na 36,6 miliardy dolarů. Vývoz kovů klesl o 10,4 % na 7,5 miliardy dolarů, zemědělských surovin a potravin o 1,9 % na 7,5 miliardy dolarů.

Navzdory tvrzením prezidenta Vladimira Putina, že Rusko již není "ekonomikou čerpacích stanic", toto zboží stále tvoří dvě třetiny ruského exportu.

Kolaps vztahů se Západem připravil Rusko o jeho největší trh v minulosti - Evropu, vyplývá z údajů Federální celní služby: Vývoz do Evropy v lednu činil pouhých 9 miliard dolarů a ukázalo se, že je poloviční než o rok dříve.

Dodávky do Asie dokázaly tento výpadek kompenzovat jen částečně, upozorňuje Raiffeisenbank: Vývoz do regionu činil 42,2 miliardy dolarů a ve srovnání s lednem až únorem 2023 přidal pouze 10 %. Přesto podíl Asie na ruském exportu dosáhl rekordních 77 %.

Na konci loňského roku se příjmy Ruska z vývozu propadly o téměř 30 % na 422,7 miliardy dolarů, což je nejnižší úroveň od pandemie v roce 2020. V peněžním vyjádření ekonomika ztratila 170 miliard dolarů devizových příjmů ve srovnání s prvním rokem války.

Nový rok přinesl ruským vývozcům nové problémy: Dekret amerického prezidenta Joea Bidena o sekundárních sankcích proti bankám po celém světě za podporu ruského vojensko-průmyslového komplexu paralyzoval obchodní a platební operace, a to i v zemích "přátelských" ke Kremlu.

Banky v Turecku a Spojených arabských emirátech, které jsou hlavními protisankčními centry ruského byznysu, začaly rušit účty a blokovat transakce, následovány čínskými bankami, včetně velkých a státních. Podle agentury Reuters spadají pod finanční blokádu i platby za ropu a ropné produkty, které jsou pro ekonomiku klíčovým zdrojem příjmů z vývozu a které tvoří každý druhý dolar příjmů z vývozu. Zaměstnanci ruských ropných společností musí na peníze čekat několik měsíců, uvedly zdroje agentury.

Počet odmítnutí provést platby bez vysvětlení prudce vzrostl, stěžoval si minulý týden na kongresu Asociace bank Ruska šéf VTB Andrej Kostin. Podle něj, pokud dříve banky blokovaly platby strukturám, které spadaly pod sankce, nyní se "geografie stává ústředním problémem": Stačí zmínit Rusko.

"To se týká především bank ve spřátelených jurisdikcích," řekl Kostin.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
931

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024