Palestinský chlapec, který přežil nálet, zemřel po zásahu balíkem letecké humanitární pomoci

18. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
 
Smrt Zeina Oroqa znovu obrací pozornost na lidské oběti šestiměsíčního násilí, nedostatku potravin a podvýživy v Gaze

 
Když izraelský nálet v listopadu zničil dům jeho rodiny, Zein Oroq zůstal uvězněn pod sutinami. Byl zraněn, ale přežil, zatímco 17 členů jeho rozvětvené rodiny zemřelo.

Třináctiletého Zeina však později čekal krutý osud v Gaze, kde více než 2 miliony lidí trpí již více než půl roku nedostatkem potravin a podvýživou.

Američtí představitelé uvedli, že v některých částech obléhaného pobřežního pásma, kde Izrael a palestinská islamistická skupina Hamás bojují již více než šest měsíců, se již začíná projevovat hladomor.

Minulý týden byl Zein během leteckého svozu pomoci zasažen jedním z balíků, když se snažil získat plechovku fazolí fava, trochu rýže nebo mouky.

 

"PPůvodně, když byl dům zasažen úderem, vylezl zpod trosek s ranami na hlavě, ruce a noze. Bůh ho zachránil," řekl Zeinův dědeček Ali Oroq.

Dědeček, stojící u velké kaluže odpadní vody, vzpomínal, jak Zein plaval v rybníce, aby dostal jídlo z leteckých výsadků, a jak měl být místo toho ve škole.

"Zatímco padaly padáky, zasáhla ho krabice s humanitární pomocí do hlavy. Také tlačenice lidí, kteří mířili ke krabici, nevěnovala chlapci pozornost - měli také hlad," řekl jeho otec Mahmúd.

"Takže měl pořezanou a zraněnou hlavu, zlomeniny pánve, lebky a břicha a s proudem lidí se na něj zvyšoval tlak."

Zein byl převezen do nemocnice, kde v neděli zemřel.

Dne 5. března zahynulo pět lidí a deset jich bylo zraněno, když se neotevřel padák na paletě s humanitární pomocí, která spadla na zem a zasáhla skupinu lidí. Dne 26. března se utopilo nejméně 12 lidí, kteří se snažili dostat k balíku s pomocí, jenž dopadl do moře u pláže v Gaze.

"Můj syn je tak vzácný. Byl mi oporou, celý můj život, moje první radost na tomto světě, moje největší dítě. Ať odpočívá v pokoji," řekl Mahmúd.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1803

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024