Krize na Blízkém východě: Katar prohlásil, že přehodnotí svou roli prostředníka ve válce mezi Izraelem a Gazou

18. 4. 2024

čas čtení 10 minut
 
Katarský premiér uvedl, že tento krok činí kvůli "zneužívání katarské role".


- Izrael údajně nasadil další zbraně pro předpokládanou ofenzívu v Rafáhu

Izrael údajně nasadil na periferii pásma Gazy další dělostřelectvo a obrněné transportéry, což naznačuje, že se armáda připravuje na dlouho hrozící pozemní ofenzivu na Rafáh, jediné místo relativního bezpečí pro nejméně 1,4 milionu vysídlených palestinských civilistů.

Izraelský deník Ma'ariv ve středu rovněž uvedl, že jednotky byly uvedeny do pohotovosti a "řídící princip operace" schválil generální štáb Izraelských obranných sil (IDF ) a ministr obrany Yoav Gallant. IDF se k těmto zprávám odmítly vyjádřit.

IDF v úterý potvrdily, že nakupují 40 000 stanů, aby se připravily na evakuaci statisíců vysídlených civilistů, kteří hledali útočiště v Rafáhu, nejjižnějším městě v pásmu Gazy, což je jediná větší městská oblast na území, kam izraelské pozemní síly zatím nevstoupily.

Nová operace v šestiměsíční válce proti palestinské militantní skupině Hamás se údajně nejprve zaměří na zajištění severní a střední části Gazy, zejména na řetězec uprchlických táborů v okolí města Deir al-Balah, uvedl Ma'ariv.

K tomuto kroku dochází deset dní poté, co Izrael stáhl většinu svých pozemních sil z pásma a ponechal jednu divizi, která obsluhuje koridor Netzarim, Izraelem vybudované nárazníkové pásmo, které nyní rozděluje pobřežní území.

Palestinci na místě však uvedli, že tento týden došlo k obnovení přítomnosti izraelských pozemních jednotek v severní části Gazy, včetně Bejt Hanúnu, kde tanky obklíčily školní budovy, v nichž se ukrývali vysídlení lidé.


- Katar přehodnocuje svou roli prostředníka

Katar konstatuje, že přehodnocuje svou roli prostředníka mezi Izraelem a Hamásem, jak uvedl premiér tohoto státu v Perském zálivu.
"Katar se nachází v procesu úplného přehodnocení své role," uvedl podle agentury France- Presse premiér Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani na tiskové konferenci v Dauhá.

"Dochází k využívání a zneužívání katarské role," řekl a dodal, že Katar se stal obětí ze strany "politiků, kteří se snaží vést volební kampaně tím, že znevažují katarský stát".

Katar spolu s USA a Egyptem vedl několik týdnů jednání, jejichž cílem bylo zajistit příměří v Gaze a propuštění izraelských rukojmích výměnou za palestinské vězně držené v izraelských věznicích.
Dříve ve středu šejk Mohammed uvedl, že jednání uvázla na mrtvém bodě.

"Procházíme citlivou fází s určitými průtahy a snažíme se tyto průtahy co nejvíce řešit," řekl katarský premiér.

Katar, který s požehnáním USA od roku 2012 hostí politické vedení Hamásu, odmítl častou kritiku svého zprostředkování ze strany Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua.

V úterý vydalo katarské velvyslanectví ve Washingtonu prohlášení, v němž pokáralo demokratického zákonodárce Stenyho Hoyera za jeho výzvy, aby Katar vyvinul tlak na Hamás a zajistil propuštění rukojmích.

Katarský premiér uvedl, že Dauhá "od počátku této války varovalo před rozšiřováním kruhu konfliktu a dnes vidíme konflikty na různých frontách".

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu poděkoval hostujícím ministrům zahraničí Německa a Velké Británie za jejich podporu, ale prohlásil, že Izrael bude o své bezpečnosti rozhodovat sám. "Mají nejrůznější návrhy a rady. Vážím si toho. Ale chci, aby bylo jasno - my se rozhodneme sami a stát Izrael udělá vše, co je nutné, aby se bránil." Očekává se, že Izrael ještě odpoví na bezprecedentní útok státu na stát, který na něj o víkendu zahájil Írán.

- Vedoucí představitelé Evropské unie se ve středu dohodli na uvalení nových sankcí na íránské výrobce dronů a raket, uvedl šéf EU Charles Michel. "Rozhodli jsme se zavést sankce proti Íránu, je to jasný signál, který jsme chtěli vyslat," řekl předseda Evropské rady na summitu EU v Bruselu. "Jde o to zaměřit se na firmy, které jsou potřebné pro drony, pro rakety," uvádí agentura France-Presse.

- Podle izraelských a amerických médií Izrael zvažoval provedení úderu na Írán v odvetě za bezprecedentní útok z minulého víkendu, ale poté od tohoto plánu upustil. Izraelská veřejnoprávní televize Kan uvedla, že po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem se Netanjahu rozhodl nepokračovat v předem připravených plánech na odvetný úder na Írán v případě útoku, informuje agentura Associated Press.

- Íránský prezident Ebrahim Raisi ve středu ráno v Teheránu varoval, že "sebemenší" útok Izraele na íránské území přinese "masivní a tvrdou" odpověď. Raisi prohlásil, že víkendový útok byl omezený a že pokud by Írán chtěl provést větší útok, "sionistickému režimu by nic nezbylo". Raisi hovořil na přehlídce ke Dni íránské národní armády. Na stejné akci vrchní velitel íránské armády generálmajor Abdolrahim Músáví prohlásil, že na jakoukoli agresi proti zájmům Íránu bude reagováno "tvrdou a lítost vyvolávající odpovědí".

- Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že Netanjahuovi dala jasně najevo, že Blízký východ nesmí sklouznout do situace, jejíž výsledek je zcela nepředvídatelný. "Protože by to nikomu neprospělo," řekla. "Ani bezpečnosti Izraele, ani mnoha desítkám rukojmích, kteří jsou stále v rukou Hamásu, ani trpícímu obyvatelstvu Gazy, ani mnoha lidem v Íránu, kteří sami trpí pod režimem, ani třetím zemím v regionu, které prostě chtějí žít v míru."

- Britský ministr zahraničí David Cameron rovněž vyzval ke zdrženlivosti a uvedl, že je sice jasné, že se Izraelci chystají jednat, ale Spojené království "doufá, že tak učiní způsobem, který co nejméně přispěje k eskalaci situace".

- 25 členů posádky lodi MSC Aries, kterou Írán zadržel 13. dubna, je v bezpečí, uvedla ve středu lodní společnost MSC a dodala, že probíhají jednání s íránskými orgány s cílem zajistit jejich co nejrychlejší propuštění. "S íránskými úřady rovněž spolupracujeme na vyproštění nákladu," uvedla společnost se sídlem ve Švýcarsku ve svém prohlášení.

- Netanjahuův úřad vydal prohlášení, v němž rovněž uvedl, že Cameronovi a Baerbockové sdělil, že Izrael odmítá tvrzení mezinárodních organizací, že v Gaze panuje hladomor. V březnové klasifikaci fází integrované potravinové bezpečnosti (IPC) bylo uvedeno, že 1,1 milionu lidí v pásmu Gazy zažívá katastrofální nedostatek potravin.

- Hlasování Rady bezpečnosti o žádosti Palestinců stát se plnoprávným členským státem OSN by mělo proběhnout ve čtvrtek nebo v pátek, uvedli diplomaté v souvislosti s pokračujícími diskusemi. Několik diplomatických zdrojů již dříve agentuře Agence France-Presse sdělilo, že hlasování proběhne ve čtvrtek, ale situace se od té doby změnila, neboť některé členské státy žádají páteční hlasování.

Libanonská skupina Hizballáh uvedla, že ve středu zaútočila na izraelskou armádní základnu poblíž hranic, přičemž při posledním ze série úderů "titan" bylo podle izraelské armády zraněno 14 vojáků. Několik hodin po úderu na arabskou vesnici al-Aramše v severním Izraeli nedaleko hranic zasáhly izraelské síly cíle ve východním Libanonu, sdělil agentuře AFP zdroj z Hizballáhu. Podle tohoto zdroje se údery zaměřily na sklad v Iaatu, obytné čtvrti nedaleko Baalbeku, a "lehce" zranily jednoho muže.

- Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že Izrael "zintenzivnil letecké údery na město Gaza a centrální pásmo Gazy, při nichž zahynuly desítky lidí a další utrpěli různá zranění, přičemž došlo k rozsáhlému ničení majetku". Hamasem vedený zdravotnický úřad v Gaze uvedl, že izraelská vojenská ofenzíva od 7. října zabila již 33 899 lidí.

Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan se v úterý během návštěvy Kataru setkal s vůdcem Hamásu Ismailem Haníjou, aby s ním jednal o humanitární pomoci Gaze, úsilí o příměří a rukojmích, jak bylo zjištěno. Haníja o víkendu navštíví Turecko, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

- Izraelská vláda urychlila výstavbu osad ve východním Jeruzalémě, přičemž od začátku války v Gaze před šesti měsíci bylo schváleno nebo pokročilo více než 20 projektů o celkovém počtu tisíců bytových jednotek, jak ukazují plánovací dokumenty.

- Italský ministr zahraničí Antonio Tajani ve středu vyzval Izrael, aby zastavil své vojenské operace v Gaze. Tato výzva přichází před zasedáním ministrů zahraničních věcí zemí G7, na kterém se očekává tlak na další sankce vůči Íránu.

- Očekává se, že nové sankce zavedou také Spojené státy, přičemž poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že budou zaměřeny na raketový a bezpilotní program Teheránu, Revoluční gardy a ministerstvo obrany.

- Izraelský kabinet ve středu schválil pětiletý plán v hodnotě 19 miliard šekelů (5 miliard USD) na obnovu a posílení obcí v blízkosti hranic s Gazou po útoku ozbrojenců Hamásu ze 7. října, uvedl úřad premiéra. Netanjahu uvedl, že Izrael bude tyto prostředky investovat do bydlení, infrastruktury, vzdělávání, zaměstnanosti, zdravotnictví a dalších oblastí.

- Ministři zahraničí Číny a Indonésie po čtvrtečním jednání v Jakartě vyzvali k okamžitému a trvalému příměří v Gaze a odsoudili humanitární náklady probíhající války. Indonéská ministryně zahraničních věcí Retno Marsudiová novinářům řekla, že obě země sdílejí stejný názor na důležitost příměří a řešení palestinského problému prostřednictvím dvoustátního řešení. "Jsem si jistá, že Čína využije svého vlivu, aby zabránila eskalaci," uvedla Marsudiová a dodala, že Čína a Indonésie "by také plně podpořily členství Palestiny v OSN", informuje agentura Associated Press.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1565

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2024