Londýnská policie použila během královské svatby proti nekonformním občanům taktiky někdejší komunistické Stb

1. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Londýnská policie zatýká anglického profesora antropologie v penzi:


Britští republikáni a celá řada dalších aktivistů si stěžují, že je během páteční královské svatby londýnská Metropolitní policie zadržela na až 24 hodin (úplně stejně, jako to dělávala komunistická policie v Československu před významnými výročími či před návštěvou západního politika v Praze) a po svatbě je propustila bez obvinění. Aktivisté to označují za orwellovské, znepokojující a protizákonné.

Republikánští aktivisté, kteří plánovali své veřejné akce přibližně ve vzdálenosti 1,5 km od Westminsterského opatství, kde se odehrávala královská svatba, byli vězněni v pátek v policejních celách po dobu 24 hodin po celém Londýně.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Rostou pochybnosti o smrti Kaddáfího syna

1. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

  • Centrum libyjských vzbouřenců Bengází se raduje nad údajnou smrtí syna Muammara Kaddáfího, avšak podle televize Al Džazíra rostou pochybnosti, zda byl skutečně zabit. NATO konstatovalo, že útočí na vojenské cíle a nezaměřuje se na jednotlivce. Opoziční bojovníci na východě Libye poukazují podle televize Al Džazíra, že Kaddáfímu nelze věřit. V roce 1986 Kaddáfí tvrdil, že Ronald Reagan usmrtil leteckým úderem jeho dceru. Novináři však zjistili, že dítě, které zemřelo, nemělo s Kaddáfím nic společného a že ho Kaddáfí adoptoval až posmrtně. Saif al-Arab Kaddáfí je nejméně známý Kaddáfího syn. Nevystupuje na veřejnosti.
  • Spojené národy odsunují veškeré své mezinárodní zaměstnance z libyjského hlavního města Tripolisu poté, co pouliční dav zaútočil na jednu z jejích tamějších kanceláří. Budovy OSN a některá západní velvyslanectví se stala terčem útoků hněvivých davů poté, co letecký úder NATO údajně usmrtil syna plukovníka Kaddáfího. Většina západních velvyslanectví evakuovala své diplomaty z Tripolisu, když začaly letecké údery NATO.
  • Letecký úder NATO v Tripolisu "usmrtil nejmladšího syna Muammara Kaddáfího", uvedl mluvčí libyjské vlády. Podle zpráv přišel o život devětadvacetiletý Saif al-Arab Gaddafi a tři Kaddáfího vnuci. Kaddáfí byl v době leteckého úderu v budově, ale byl nezraněn. Několik Kaddáfího přátel a příbuzných bylo zraněno. Pokud se to prokáže, budou muset být vznášeny vážné otázky o jednání NATO v Libyi ve vztahu k rezoluci OSN č. 1973, píše týdeník Independent on Sunday. Cílem rezoluce totiž bylo "chránit civilisty a obydlená městská územi".

Z České televize se stalo Radio Maryja

1. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nevěřím svým vlastním očím! V průběhu Otázek Václava Moravce, diskusního pořadu na politická témata, klíčová pro veřejný zájem občanů ČR, jak to aspoň až dosud vždy bylo, běží přímý přenos mše ve Vatikánu (mše je celebrována samozřejmě v latině) v rámci procesu blahořečení Jana Pavla II.

Václav Moravec skoro nemluví a když už, tak jsou to slova o milionech věřících na Náměstí sv. Petra a zbožné sekundování kardinálu Vlkovi, vykládá obecně známé banality a který udělal jedině dobře, že do Vatikánu na tu frašku nejel.

Slibovaní politici (Jandák, Němcová...), kteří by se mohli bavit aspoň o nějakém veřejném zájmu, třeba o narovnání mezi státem a církvemi, nejsou vidět a veřejná televize slouží v této podobě jedné, minoritní, skupině obyvatel a úplně ignoruje veřejný zájem a nepříjemné otázky na povahu středověkého myšlení římské církve (pokud již se chce vůbec blahořečením Jana Pavla II. zabývat).

Z České televize se stalo Radio Maryja. Může to Václav Moravec a jeho nadřízení nějak vysvětlit veřejnosti? A budou někdy v přímém přenosu v Otázkách VM i obřady protestantských nebo pravoslavných, židovských nebo muslimských církví? Blahořečení Jana Pavla II. nemá nic společného s veřejným zájmem v tomto státě a jednou z povinností médií veřejné služby je tohle veřejnosti vysvětlit, pokud v tom veřejnost snad váhá a někdo ji chce opít prázdnou pompou.

Čelný britský komentátor "ochromen svým pokrytectvím"

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Andrew Marr, čelný politický komentátor a významný kritický partner v rozhovorech s čelnými politiky "ztratil důvěryhodnost" a nebude už schopen tvrdě vyslýchat politiky, argumentují britští pozorovatelé.

Marr, který pracuje pro televizi BBC, byl totiž před osmi lety nevěrný manželce a jeho milence se z tohoto poměru narodilo dítě, o němž se Marr domníval, že je jeho (pozdější test DNA prokázal, že tomu tak není). Ve snaze "ochránit svou rodinu a zachránit své manželství" Marr požádal soud o vydání tzv. soudního "superpříkazu", jimž soud médiím zakazuje o určité věci psát a zároveň zakazuje se zmínit i o tom, že byl takový zákaz vydán. Těchto nákladných soudních "superpříkazů" využívají především celebrity.

Marr se stal lovnou zvěří Iana Hislopa, šéfredaktora kritického britského čtrnáctideníku Private Eye. Hislop léta Marra pronásledoval, až ho donutil tento soudní superpříkaz zrušit. Hislop argumentuje, že od Marra, který se v televizi často ptá politiků na ty nejsoukromější záležitosti, bylo neuvěřitelně pokrytecké uvalit na média ve své vlastní věci náhubek. Novinář nikdy nic takového nesmí udělat, nemá-li ztratit důvěryhodnost.

VÁLKA V BRITSKÉ VLÁDĚ

Liberální demokraté apelují na veřejnost, aby znemožnila konzervativcům vyhrávat volby

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 5.5. se v Británii bude konat referendum o tom, zda si voliči budou přát přejít od většinového volebního systému k tzv. "alternativnímu volebnímu systému", AV. Dosavadní většinový volební systém výrazně zvýhodňuje větší politické strany a často se v poslední době stává, že volby vyhrávají strany, proti nimž ve volbách hlasovalo až 70 procent obyvatelstva. Volební systém AV má být o něco demokratičtější.

Liberálnědemokratický ministr v konzervativně-liberálně demokratické vládní koalici Chris Huhne (ministr pro energetiku) apeloval důrazně na voliče, aby při čtvrtečním referendu vytvořili protikonzervativní koalici s cílem zbavit konzervativce moci. Nadcházející referendum je podle něho příležitostí pro "pokrokovou většinu" v Británii, aby podpořila změny a zabránila opakovaní "nejhorších výstřelků vlády Margaret Thatcherové".

OBSKURANTISMUS:

Monarchistické a čarodějnické divadýlko

1. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je zajímavé, jak ještě v roce 2011, v době internetu, globalizace a míšení různých kultur, v době relativismu a stále neuvěřitelnějšího vědeckého pokroku, média i lidi zaujmou dvě události, které svým plným významem patří daleko do minulosti: svatba královského prince a blahořečení nějakého člověka.

Jenže dávno pryč jsou aliance oltáře a trůnu. Princ si bere obyčejnou dívku a na svatbu zve "mediální celebrity", jeho moc odvozená z rodového principu je mizivá a naprosto se ztrácí před mocí davů a zejména finanční a průmyslové oligarchie (jako republikán a příznivec buržoazních revolucí mám ale přece jen raději kapitalistickou oligarchii než klasickou monarchii toho typu, jaký představoval např. Ludvík XV.).

Strana, které nevadí neonacistické vazby ani Klausova protekce

30. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Hloubku marasmu současné vlády, ovládané prezidentem Klausem, ukazují nové informace o Ladislavovi Bátorovi, jejž prezidentovo okolí vnutilo ministrovi školství (Josef Dobeš za Věci veřejné, který měl být na žádost premiéra odvolán z vlády, ale prezident Klaus premiérovo rozhodnutí zvrátil) jako ekonomického poradce.

Bátora je podle wikipedie původní socialista a národní socialista, který se přes výrazně pravicovou ODA (1993-2001) dostal až do prezidentovy antievropské strany Strany svobodných občanů (zde je od roku 2009).

Mezi lety 2001 a 2008 kandidoval do Sněmovny za Národní stranu a do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Podle čerstvých informací se Bátora pohyboval na neveřejných schůzkách českých neonacistů a ve své práci "Česká revue - Můj národ" chválí antisemitské dílo předního českého antisemity Rudolfa Vrby.

iPhones a iPads firmy Apple se v Číně vyrábějí za "nelidských pracovních podmínek"

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Dvě nevládní organizace zveřejnily znepokojující tvrzení, že ve dvou velkých továrnách firmy Apple v jižní Číně, kde se vyrábějí iPhones a iPads, jsou zaměstnanci nuceni údajně pracovat dlouhé hodiny za neuvěřitelně tvrdých podmínek. Obě organizace zjistily, že po sérii sebevražd v obou podnicích v loňském roce jsou nyní tamější zaměstnanci nuceni podepisovat příslib, že nespáchají sebevraždu.

Obě továrny v městech Šenžen a Čengdu provozuje firma Foxconn. Zaměstnává půl milionu pracovníků a vyrábí každoročně miliony výrobků firmy Apple. Zpráva obviňuje firmu Foxconn, že zachází se zaměstnanci "nelidsky, jako se stroji".

Londýnská policie zasáhla proti anarchistům

29. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Policie v Londýně použila paragrafu 60 trestního zákoníku kolem celé zóny páteční královské svatby proti anarchistům, kteří se začali maskovat na malém shromáždění na náměstí Soho Square. Tento zákon umožňuje policii zastavit a šacovat kohokoliv, komu se jí zlíbí.

Policie použila paragrafu 60a, který jí umožňuje odstraňovat masky ze všech osob, které jsou v dané oblasti.

Facebook zlikvidoval desítky aktivistických stránek

30. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Britské protestní organizace tvrdí, že Facebook při příležitosti královské svatby v Londýně zlikvidoval za posledních 12 hodin desítky aktivistických stránek. Jde například o stránky skupiny zaměřené proti vládním škrtům UK Uncut a stránky, které vytvořili studenti během prosincové okupace univerzitních prostor. List Guardian čeká na vyjádření od Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anglická královská svatba vedla k odhalení nedostatků britské demokracie

29. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Australský televizní pořad The Chaser, který plánoval satirický komentář během vysílání ceremonie dnešní královské svatby v Londýně, byl zrušen, protože bylo zjištěno, že anglická královská rodina si vymínila, že záběry ze svatby nesmějí být použity v žádném komediálním ani satirickém pořadu. (Ve čtvrtek večer silně ironizoval a satirizoval páteční svatbu například pořad televize Channel Four 10 O'Clock Live, ovšem to nebylo během vysílání královské svatby.)

Izrael přerušil kontakty s palestinskými úřady

30. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Po sérii konzultací, která proběhla ve čtvrtek, rozhodli izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Ehud Barak o okamžitém přerušení veškerých kontaktů se vznikající palestinskou vládou národní jednoty. Její součástí má být kromě hnutí Fatáh vládnoucího na Západním břehu Jordánu také hnutí Hamás ovládající Pásmo Gazy.

Bakala jako gauner

29. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vrchní soud v Praze s konečnou platností rozhodl, že o panu Zdeňku Bakalovi se v souvislosti s jeho podvodným jednáním vůči nájemníkům asi 45 tisíc bytů bývalé těžební společnosti OKD smí říkat, že "se chová jako gauner". V roce 2008 Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci v Ostravě pronesl právě s ohledem na Bakalovo podvodné jednání tuto větu: "Pan Bakala se chová jako gauner." Zdeněk Bakala mohl celou věc nechal zapadnout jako politickou rétoriku levicového politika a dnes by si na uvedenou větu asi nikdo už nevzpomněl. Bakala však chtěl po Zaorálkovi vymoci omluvu soudní cestou, což se mu stalo osudným, neboť soudy se postavily na stranu Zaorálka, který podle nich prostě jenom řekl veřejně pravdu.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Není to den jako každý jiný, aneb Kde mají podle starého zákona kluci ještě prioritu

29. 4. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Tento pátek bude pro mnoho lidí zvláštním dnem. Není jako každý jiný, i když důvodem je jen svatba dvou mladých lidí. Tentokrát ale bude obřad sledovat několik milionů diváků nejen v Londýně, ale před televizorem na mnoha místech, a nejen ve Velké Británii nebo v Commenwealthu. Ano, mladík a mladá žena, kteří se berou, nejsou nějací 'normální' sousedé, ale britský následník trůnu princ William a Kate Middleton.

Síly loajalistů obsadily postavení povstalců na západě, boje na tuniském území

Libye: Benghází obviňuje Izrael z podpory Kaddáfího

29. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Síly loajální k Muammaru Kaddáfímu ve čtvrtek obnovily kontrolu nad předsunutým postavením povstalců na tuniské hranici a takřka bez boje obsadily také město al-Kufra na jihu. Boje se podle svědků rozšířily na tuniské území. Probíhající akce jsou součástí širších snah loajalistů zlikvidovat všechny pozice povstalců mimo Kyrenaiku.

Hraniční přechod z Egypta do Gazy má být trvale otevřen

29. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Egyptský ministr zahraničí Nabíl al-Arábí řekl katarské televizi Al-Džazíra, že probíhají přípravy k trvalému otevření hraničního přechodu do Gazy ve městě Rafa. Opatření by umožnilo volný pohyb lidí i zboží bez izraelského dozoru.

Rozpad Golfského proudu může být kompenzován jihoafrickým proudem Agulhas

29. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

KD│ Zvláštní zájem oceánografů a klimatologů vyvolává Golfský proud. Tento oceánský proud vychází z Mexického zálivu a dopravuje značné množství teplé tropické vody do Severního Atlantiku - a díky tomu je Evropa obyvatelná. Předpovědi klimatologů nicméně poukazují na to, že v budoucnosti tomu kvůli změnám klimatu bude jinak, zejména ve Středomoří, které by mohla postihnout sucha.

Německo očekává příliv pracovních sil z Polska

29. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Německo se připravuje na turbulence na pracovním trhu, který se 1. května plně otevře osmi postkomunistickým zemím - České republice, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Slovensku a Slovinsku. Mnoho obyčejných Němců se obává, že tak vznikne tlak na snižování ceny práce, zejména v sektoru nízkých mezd.

Vládě USA doporučují zmrazit aktiva čečenského vládce Kadyrova

29. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

Americké orgány by měly zakázat vydání víza čečenskému představiteli Ramzanu Kadyrovovi a zmrazit všechna jeho aktiva. Důvodem je vážné porušování lidských práv a pokračující praxe "politických vražd" v kavkazské republice, tvrdí Komise USA pro mezinárodní náboženskou svobodu.

O Černobylu očima přímých aktérů II.

29. 4. 2011 / Miroslav Pořízek

čas čtení 11 minut

Když v tehdejším SSSR vyšla v roce 1987 kniha J. Ščerbaka s prostým, ale zároveň všeříkajícím názvem Černobyl, mnohé překvapila její otevřenost. Tak otevřená zpověď o havárii v Černobylu se opravdu v té době asi ještě nečekala. Jestliže však ve druhé polovině 80. let za éry Gorbačova, který se pokoušel do praxe uvádět politiku tzv. perestrojky, byl na rozdíl od našeho sovětský tisk čím dál odvážnější, potom tato kniha se nesla v duchu své doby. A i dnes představuje pro nás velmi kvalitní a objektivní svědectví a popis situace v Černobylu zaměřený zejména na období následující bezprostředně po havárii. Dejme tedy opět slovo přímým aktérům a jejich svědectvím. Může to být užitečnější než vysoce odborný popis havárie Černobylu ze strany techniků a fyziků. Jak prožívali dobu bezprostředně následující po havárii lidé v okolí elektrárny? Jak probíhala evakuace? A jaké poučení přinesl Černobyl do budoucna? Především o tomto jsou následující řádky, které jsou opět čerpány převážně z knihy J. Ščerbaka.

Stavební spoření ano nebo ne? Aneb pro koho je výhodné?

29. 4. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Rozhodnuté Ústavního soudu, který zrušil daň ze stavebního spoření a snížení státního příspěvku, znovu rozdmýchal polemiku o relevantnosti stavebního spoření. Objektivně řečeno, je to problém. Tedy jako se to vezme -- ve smyslu samotné podstaty spoření by to až zas tak velký problém být neměl. Budeme-li vycházet z prvoplánového záměru zavedení a smyslu tohoto druhu spoření v podmínkách platných v době vytvoření tohoto druhu spoření, byly záměry a cíle relativně opodstatněné. Vláda sledovala cíl vytvořit lepší finanční podmínky pro zabezpečení široce dostupného standardního bydlení. Tenkrát to byla myšlenka, dá se s nadsázkou říci, přímo ideální.

BUDE TOUTO CESTOU NÁSLEDOVAT ČESKO?

Jak se americké vysoké školství dostalo komercionalizací do slepé uličky

28. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Americký Project on Student Debt (Projekt o studentské zadluženosti) odhaduje, že každý průměrný student ukončil své studium ve Spojených státech r. 2009 s dluhem ve výši 24 000 dolarů. V srpnu 2010 překročily studentské půjčky v Americe zadluženost společnosti na úvěrových kartách a přiblížily se k celkové částce 1 bilionu dolarů.

To není loajalita, to je totální projev arogance, pohrdání a morální debakl

28. 4. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Nic nového pod sluncem, hlasování o nedůvěře vládě skončilo, jak se očekávalo. A to ze dvou důvodů. Jednak proto, že koalice měla zajištěný dostatečný počet zástupců (114, už bez 4 poslanců za VV) proti opozici, takže početní převaha sama o sobě dala tušit očekávaný výsledek ve prospěch koalice. Ten druhý důvod lze spatřovat více méně v morální rovině. To proto, že ačkoliv pro vyslovení nedůvěry vládě bylo důvodů více než dost, stočtrnáctihlavá masa koaličních zastupitelů snahu opozice nepodpořila. Je to překvapující? Z jiného, než početního důvodu bych řekl, že ano.

Odtajněné dokumenty o vězních z Guantánamo rozbíjejí západní mytologii o globální hrozbě terorismu

28. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Ze zveřejněných dokumentů o vězních z Guantánamo vyplývá, že Západ hrubě přeháněl vliv a schopnosti Bin Ladinovy al Kajdy.

Dokumentace o vězních zadržovaných v americkém táboře v Guantánamo, kterou prozradily tento týden Wikileaks, obsahuje malý, ale důležitý soubor informací, příliš historický a příliš technický, aby to zaujalo sdělovací prostředky, píše v deníku Guardian Jason Burke, odborník na teroristické sítě v třetím světě a al Kajdu.

Nečas nechtěně potvrdil, že svrhnout jeho vládu je nutné

28. 4. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Premiér nám o velikonocích sdělil, že uvažuje o odvolání ministra Hegera, protože dost rychle neprosazuje "reformu" zdravotnictví, a stejného názoru prý jsou i další členové koalice. Je celkem jedno, že takové členy jsme nenašli, podstatné je, že nelze považovat za reformou zdravotnictví vládní návrhy zdravotnických zákonů, které neopravují, co je špatně, a ohrožují to, co je dobře, a nebyly projednány s nikým. Nečasovy řeči o odstranění Hegera z důvodu jeho váhání dělat to, co se nám jeví jako škodlivé, jsou připomenutím, že je třeba odstranit premiéra.

Zpěv nemusí být k smíchu, naopak, může vyděsit

28. 4. 2011 / Luděk Prokop

čas čtení 5 minut

Všechny ty vládní aféry, Drobilova kauza, provalení se informací o veletoku státních peněz do společnosti ProMoPro, podivuhodná pestrost prapodivného dění v koaliční straně VV, vnitrokoaliční projevy rozporů, střetů a nepřátelství, vyhrůžky, ultimáta, přiznání mystifikací, respektive záměrných lží, přiznání slibně nastartované Kalouskem, to vše nevyhnutelně muselo vyústit do procedury hlasování o nedůvěře vládě. Vládě krajně nedůvěryhodné, vládě krajně nevěrohodné.

O mravní zpustlosti a nadcházejících svátečních dnech

28. 4. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Když se vracím z ciziny do České republiky, už za hranicemi se snažím chytit českou rozhlasovou stanici, obvykle zpravodajskou, abych rychleji vplul zpátky do zdejších vod. Dlouho se mi to nedaří, neboť zatímco v zahraničí poznáte tamní vysílání podle jazyka a hudebních skladeb, u nás tomu tak není. Zejména veřejnoprávní Radiožurnál vyniká schopností vysílat neustále skladby anglo-americké kulturní biosféry.

BRITÁNIE:

Premiér Cameron vyvolal zuřivé reakce svým: "Uklidněte se, má milá"

28. 4. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Před několika dny jsem poukázal na několik šokujících výroků českého ministra zahraničí Schwarzenberga v jeho rozhovoru pro Novinky a vysvětlil jsem, že by se jich na veřejnosti žádný západní politik nedopustil.

Musím to nyní opravit: Podobně sexistické poznámky, jakou učinil Schwarzenberg ve svém rozhovoru ("Já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.") - vlastně o dost mírnější - se dopustil britský konzervativní premiér David Cameron ve středu v parlamentě, kdy reagoval na kritiku jedné labouristické poslankyně slovy "Uklidněte se, má milá".

Tato sexistická reakce se dostala na titulní stránky všech deníků a do veškerého televizního zpravodajství. Jeho výroky vyvolaly v Dolní sněmovně skutečnou bouři a předseda parlamentu musel zasedání přerušit, aby se mu sněmovnu podařilo uklidnit.

Labouristická strana požaduje, aby se premiér za tento výrok omluvil. Vyvolal obrovské rozhořčení v labouristickém stínovém kabinetu, který se vyjádřil, že Cameron se chová arogantně, když se octne pod tlakem.

Postižená labouristická poslankyně Angela Eaglová konstatovala, že se "na ní vytahovali už lepší lidi než pan premiér" a že by se měl spíš omluvit za stav britské ekonomiky, která "už půl roku je na bodu mrazu". Dodala v televizi BBC: "Nemyslím, že by se jakýkoliv moderní muž takovýmto způsobem mohl vyjadřovat." Dodala, že je na premiéru samotném, jestliže se rozhodl naštvat 51 procent britského obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pro politické kutily:

Ultrapravicová vláda snadno a rychle

27. 4. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

1) Vyhlašte válku zemi, která za vás dělala špinavou práci v podobě boje proti uprchlíkům, zatímco vy jste mohli pokrytecky tlachat o svobodě a lidských právech. Pokud možno vstupte do války tak, aby devět z deseti vojenských expertů předem očekávalo neúspěch celé akce.

Na Titaniku se také do poslední chvíle muzicírovalo

27. 4. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 2 minuty

Pane Korte a další koaliční zástupci lidu. Vaše humorné hlasování nemělo stát opozičním poslanců za protest, ale za "stejně úsměvnou technickou". Jistě by se našlo mnoho melodií, na které jste své hlasování mohl umělecky ztvárnit. Třeba něco ve stylu "..proč bychom se netěšili.." mohlo být stylové. Jen jste potvrdili, že hloupost, velikášství, neomalenost a sprostota sluší totalitě. Mnozí z vás zažili "tzv. totalitu", která se ovšem s tou současnou "demokratickou" nedá srovnávat.

Zmije obecná v české přírodě

27. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se se čtenáři podělit o jednu zkušenost. Možná někoho zaujme. Jde o pozorování výskytu zmije obecné. Velikonoční dny jsem pobýval v Nízkém Jeseníku, v místě, které znám již desítky let. Již několik posledních let tam v létě pravidelně, a to poměrně často, vídávám zmiji obecnou. Časně ráno v posečené zahradě, na kamenech a dokonce jednou na mostě přes vesnicí protékající říčku. Rovněž sousedé potvrzují častá setkání s tímto hadem. Na věci by nebylo nic divného, kdyby to nebylo v horském údolí, v zastavěné části obce a v nadmořské výšce kolem 500 metrů.

Monitor Jana Paula:

Mládí vpřed! Aneb o skrytém bolševismu a hloupých úřadech

27. 4. 2011 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

On ten bolševismus, či názorový "většinovismus" existuje stále. Například mládí vpřed, a stáří? No to už je přece něco zcela jiného, to už nejsou lidé, ale parazité. Nemám rád populismus jakékoliv privilegovanosti, nemám rád zevšeobecňování, a už vůbec nekritické stádní uvažování. Že by ten, kdo nemá vysokoškolský titul, neměl mít nárok na důchod? Cožpak je tak složité koupit si u nás diplom, maturitu, či jiné posvěcení k jakékoliv odbornosti? Jen naivka si může myslet, že ne. Pan vzdělaný píše o nadřazenosti vzdělání, ale všimněme si, že se vyjadřuje nejprimitivnější formou, která se nedá nazvat český jazyk. Budiž, píše jak umí, ale ono to je ještě také trochu jinak, než co se snaží sdělit.

Politici, chování, pedagogika...

27. 4. 2011 / Josef Valenta

čas čtení 8 minut

V souvislosti s kauzou Kristýny Kočí se zdejší politici pustili do "psychologických" interpretací. A hned z několika úst zaznělo cosi o její "nezralosti". Nic proti -- charakteristika je s velkou mírou pravděpodobnosti trefná. Zarážející ale je, že tolik vzdělaných žen a mužů nerozpoznalo tuto nezralost dříve. Jít vědomě a dobrovolně do "vysoké hry" s člověkem, o němž lze v tomto smyslu pochybovat, to je hazard (jak se ostatně ukázalo). Mohu si tedy zřejmě dovolit vyslovit domněnku, že političtí druhové KK nebezpečný rys osobnosti této mladé dámy prostě a jednoduše nerozpoznali. A to i přes to, že nezralost bývá vidět a slyšet v chování člověka i mimo "aféry".

Číně hrozí, že zestárne dříve než zbohatne

27. 4. 2011

čas čtení 1 minuta

Tvrdá logika politiky jednoho dítěte začíná ukazovat svou odvrácenou stránku. Data ze sčítání lidu, která budou oficiálně publikována ve čtvrtek, mohou vyvolat debatu o tom, zda by stárnoucí země měla uvolnit dosavadní restrikce. Demografové se obávají, že pokud nedojde ke změně, Čína se stane první zemí na světě, která zestárne dříve, než se jí podaří zbohatnout.

Francie a Itálie vyzývají EU ke zpřísnění hraničních kontrol

27. 4. 2011

čas čtení 6 minut

Úterní schůzka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a italského premiéra Silvia Berlusconiho v Římě skončila společnou výzvou obou zemí adresovanou EU. Výzva naléhá na změnu Schengenského systému, která by umožnila jednotlivým zemím zavést přísnější kontroly vnitrounijních hranic. Oba politici jednají pod rostoucím tlakem "antiimigrantských" (pravicově populistických a ultrapravicových) stran.

O starých stromech a také trochu o psech

27. 4. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Karel Čapek v Anglických listech píše :" Stromy jsou snad to nejkrásnější v Anglii. Také ovšem louky a strážníci, ale hlavně stromy, krásně plecité, staré, rozložité, volné, ctihodné a převeliké stromy."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

62450