iPhones a iPads firmy Apple se v Číně vyrábějí za "nelidských pracovních podmínek"

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Dvě nevládní organizace zveřejnily znepokojující tvrzení, že ve dvou velkých továrnách firmy Apple v jižní Číně, kde se vyrábějí iPhones a iPads, jsou zaměstnanci nuceni údajně pracovat dlouhé hodiny za neuvěřitelně tvrdých podmínek. Obě organizace zjistily, že po sérii sebevražd v obou podnicích v loňském roce jsou nyní tamější zaměstnanci nuceni podepisovat příslib, že nespáchají sebevraždu.

Obě továrny v městech Šenžen a Čengdu provozuje firma Foxconn. Zaměstnává půl milionu pracovníků a vyrábí každoročně miliony výrobků firmy Apple. Zpráva obviňuje firmu Foxconn, že zachází se zaměstnanci "nelidsky, jako se stroji".

Nevládní organizace Centre for Research on Multinational Companies (Středisko pro výzkum multinacionálních společností) a Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom) (Studenti a vědci proti špatnému chování korporací) tvrdí, že

  • jsou v továrnách běžnou praxí obrovské přesčasy, navzdory právnímu limitu 36 pracovních hodin týdně. Podle jedné výplatní pásky, kterou zkoumal týdeník Observer, měl dotyčný zaměstnanec 98 hodin přesčasů za měsíc, tedy přibližně 5 hodin přesčasů denně.
  • Pracovníci, vyrábějící první iPady, byly v důsledku obrovské poptávky nuceni, aby si brali volno pouze každý třináctý den.
  • V některých továrnách jsou nevýkonní zaměstnanci veřejně ponižováni před ostatními.
  • Dělníci jsou ubytováni v noclehárnách po 24 osobách na pokoj a jsou nuceni dodržovat přísná pravidla. Jeden pracovník sdělil nevládním organizacím, že musel podepsat "doznání" poté, co tajně použil vysoušeče vlasů. V doznání musel napsat: "Je to moje chyba. Už nikdy se na své místnosti nebudu vysoušet vlasy. Udělal jsem něco špatného. Už to nikdy neudělám."
  • Po sérii sebevražd ve firmě Foxconn jsou nyní zaměstnanci nuceni podepisovat prohlášení, že nespáchají sebevraždu a slibují, že "si budou cenit svého života".

Dělníci si stěžují, že pokud by odmítli pracovat přesčas, vydělali by pouze základní mzdu cca 3300 Kč měsíčně.

Firma Apple vydala oficiální prohlášení, podle něhož aplikuje "nejvyšší standart sociální odpovědnosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7384

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011